Моїй дитині — два місяці. Останнім часом я помічаю, що її животик часто надутий, при цьому вона плаче і сіпає ніжками. Після відходження газів маля заспокоюється. Розкажіть, будь ласка, з чим це пов’язано і як з цим боротися.


Тетяна БОНДАРЄВА.


Запоріжжя.

Відповідає лікар-педіатр Центральної районної лікарні Києво-Святошинського району Вікторія ОРЛИК:
— Насамперед треба проконсультуватися з лікарем. Якщо він не знайде у вашого маляти іншої патології, то, ймовірно, дитину турбують кишкові кольки. Це переймоподібний біль, спричинений скупченням газів у кишечнику, тому маля крутиться, плаче, сіпає ніжками. Животик у нього надутий і напружений. Зазвичай біль загострюється ближче до вечора або ночі. Кольки тривають нападами, а в проміжках ви чуєте буркотіння в маленькому животику.
Починаються вони найчастіше на третьому тижні життя дитини. А ось до третього—четвертого місяця повинні пройти.
Є багато методів боротьби з кольками в маленьких дітей. Але пам’ятайте головне: навіть якщо ви просто тримаєте маля, що плаче, на руках, цим уже допомагаєте йому.
Перед тим, як бити на сполох, ви повинні знати, що «тримісячні кольки» — це звичайне фізіологічне явище. І воно цілком властиве цьому періоду розвитку маляти. У грудних дітей кольки з’являються через недостатньо розвинену травну систему. Водночас кольки бувають і у малят, яких уже годують сумішами-замінниками.
Крім того, впливає занадто швидке смоктання, заковтування повітря, реакція кишечнику маляти на продукти, що споживає мати, які проникають у грудне молоко. Відзначено також, що кишкові кольки частіше зустрічаються в первістків і у малят, матерям яких властиве підвищене занепокоєння за них. А ще існує припущення, що кольки можуть бути обумовлені недостатністю у матері гормону прогестерона. І, зрештою, кишкова колька може бути проявом низки захворювань кишечнику.
Тому, перш ніж боротися з кольками, вам треба відповісти на три запитання:
— У якому віці у вашого маляти почалися кольки?
— Які прояви?
— Яка їхня частота і тривалість?
Якщо приступи кольок у маляти почалися у віці до 4 місяців, проходять після відходження газів, не щодня і їхня тривалість не перевищує чотирьох годин, тоді можна почати лікування, не звертаючись до лікаря.
А якщо кишкові кольки щоденні і тривалі або почалися в більш старшому віці — обов’язково проконсультуйтеся з лікарем. Можливі захворювання кишечнику, що вимагають додаткового обстеження і лікування.


Звільніть маля від надлишків газів


Заковтування повітря і вихід газів — цілком нормальна умова росту дитини. Але надлишок газів у кишечнику може завдати вашому маляті неприємності. Спробуйте кілька способів, щоб видалити гази.
По-перше, намагайтеся, щоб менше повітря попадало всередину під час годування. Переконайтеся, що губи дитини утворюють щільне кільце навколо груді. Якщо ж ви годуєте з пляшечки — стежте, щоб дитина захоплювала соску подалі від її кінця.
Пляшечку нахиляйте під кутом 30—45 градусів, щоб повітря скупчувалося на її дні. Можете також використовувати для годування особливі пляшечки. Стежте також і за тим, щоб дитина не дуже довго смоктала соску-пустушку.


Як допомогти маляті?


 Під час нападу, а також перед початком годування або через 40 хвилин після їжі робіть дитині масаж животика, колоподібними рухами за   годинниковою стрілкою. 
Після кожного прийому їжі тримайте дитину 10—15 хвилин у вертикальному положенні, поки не відійде повітря, що потрапило разом з їжею. 
Допомогти своїй дитині ви можете, поклавши її животиком до себе на живіт. Тепло і біоструми мами допоможуть їй заспокоїтися. 
Сповивання маляти має бути більш вільним. Але намагайтеся частіше залишати дитину без пелюшок, щоб вона більше рухалася. 
Можете також зробити газовідвідний масаж. Покладіть маля на спинку, зігніть ніжки в колінах і легенько притискуйте їх до живота. Почекайте, поки відійдуть гази. Можна також поставити спеціальний газовідвід, який треба купити в аптеці. 
Полегшити біль вашому маляті під час кольок допоможуть кропова вода, чай з фенхелем, ромашкою або анісом. Приготуйте напій з насіння цих рослин і давайте маляті по одній чайній ложці між годуваннями. Якщо ви все ще годуєте маля груддю, то можете самі пити ці чаї. 
А ще ви повинні знати, що мамі, яка годує, треба дотримуватися дієти. Вилучте з раціону капусту, ріпу, редиску, редьку, помідори і баклажани. Поки годуєте маля груддю, не слід вживати молочні продукти, бобові, кислі фрукти, цибулю і часник. Також дратівною дією для маляти є  продукти, що мають штучні барвники й ароматизатори. І пам’ятайте, що кофеїн і алкоголь вам тимчасово протипоказано.
Як бачите, самостійно ви цілком можете справитися с кольками в маляти. Але будьте уважними! Через тривалий біль ви ризикуєте не помітити такі серйозні проблеми, як апендицит, дивертикуліт, заворот кишечнику, пієлонефрит та інші захворювання черевної порожнини. У цих випадках кольки супроводжуються високою температурою, кашлем, висипом, проносом, блювотою. І щоб таке не сталося, обов’язково консультуйтеся з лікарем.


Підготувала  Ірина ВАСИЛЬЧЕНКО.