Мої доньки-близнюки 17-річного віку збираються вступати до вищих навчальних закладів у різних містах: одна у Харкові, а друга у Львові. Чи можу я взяти відпустку, щоб поїхати до навчальних закладів разом з дітьми?


Іван КУРЧА.


Київ.

Так. Згідно зі ст. 10 Закону України «Про відпустки» працівникам, діти яких у віці до 18 років вступають до навчальних закладів, розташованих в іншій місцевості, для супроводження дитини до місця розташування навчального закладу та у зворотному напрямі, за їхнім бажанням надається щорічна відпустка або її частина, яка не може бути меншою за 12 календарних днів. Оскільки у вас двое дітей, то така відпустка надається окремо для супроводження кожної дитини.
Водночас, відповідно до ст. 25 вищезазначеного закону, за бажання супроводжувати доньок, ви можете взяти відпустку без збереження заробітної плати, яка надається в обов’язковому порядку, тривалістю 12 календарних днів, але без урахування часу, необхідного для проїзду до місцезнаходження навчального закладу та у зворотному напрямі. До речі, оскільки у вас двоє дітей, така відпустка надається знов-таки окремо для супроводження кожної доньки.