Ми з хлопцем незабаром подаватимемо заяву на реєстрацію шлюбу. Зараз у мене подвійне прізвище і у нас виникають певні суперечки щодо мого прізвища після одруження. Чи можу я до дівочого прізвища приєднати ще й прізвище чоловіка?
Катерина К-Є.
Київ.
Наречені, відповідно до ст. 35 Сімейного кодексу України (далі — СК), мають право обрати прізвище одного з них як спільне прізвище подружжя або надалі іменуватися дошлюбними прізвищами. Але слід мати на увазі, що складення більш як двох прізвищ не допускається, якщо інше не випливає із звичаю національної меншини, до якої належите ви або ваш наречений. Водночас, оскільки на момент реєстрації шлюбу ваше прізвище вже є подвійним, ви маєте право замінити одну із частин свого прізвища на прізвище чоловіка.
У разі збереження при реєстрації шлюбу дружиною, чоловіком дошлюбних прізвищ, вони потім мають право подати до державного органу реєстрації актів цивільного стану, який зареєстрував шлюб, або відповідного органу за місцем їхнього проживання заяву про обрання прізвища одного з них як їхнього спільного прізвища або про приєднання до свого прізвища другого з подружжя. А державний орган реєстрації актів цивільного стану видає нове свідоцтво про шлюб.