Ранкове засідання 16 травня

Учорашню годину запитань до уряду було присвячено питанню соціальних виплат в Автономній Республіці Крим, Донецькій та Луганській областях. З огляду на те, що Кабінет Міністрів проводив у цей день виїзне засідання у Вінниці, у сесійній залі були присутні здебільшого перші заступники міністрів і очільник Міністерства соціальної політики Людмила Денісова. За її словами, незважаючи на складні умови, в яких нині працює і живе країна, всі соціальні виплати та пенсії здійснюються вчасно.

Що стосується виплат в АРК, Донецькій і Луганській областях, то     Л. Денісова нагадала, що 16 березня в Криму відбувся так званий референдум і з 17 березня АРК не може отримувати кошти ні через банківську, ні казначейську, ні поштову системи. Водночас, за словами міністра, громадяни, які переїхали з окупованих територій, можуть отримати належні їм кошти на материковій частині. «Порядок отримання цих виплат спрощено. Відтак, для отримання пенсії або соціальних виплат громадянину необхідно надати лише документ, що засвідчує особу. Жодних інших документів не потрібно», — наголосила міністр.

Вона повідомила також, що відповідно до закону про окуповані території, Мінсоцполітики розробило план, яким прописано порядок виплат тим громадянам, які вирішили залишитися на території АРК. «Для цього громадянину потрібно приїхати у райони, визначені цим порядком у Херсонській області, та звернутися з відповідною заявою щодо отримання коштів у конкретному поштовому відділенні або на банківський рахунок», — пояснила вона і додала, що такі виплати здійснюватимуться з наступного після написання заяви місяця.

За словами міністра, на сьогодні в Луганській області пенсії профінансовано на 68 відсотків, здійснюється їх виплата. «Поки що проблем у Луганській області з отриманням цих виплат немає. Повністю профінансовані також виплати сім’ям з дітьми», — зазначила Л. Денісова і додала, що Донецький регіон залишається доволі проблемним. Пенсії там профінансовано на 65 відсотків, соціальні виплати — на 98 відсотків. Але, на жаль, є проблема з доставкою цих виплат у регіон. «Ці виплати ми перевозимо на броньовиках, БТРах. Але нині ситуація в Донецькій області загострилася. У таких умовах, — зауважила міністр, — в яких перебуває нині Донецька область, ми не зможемо далі забезпечувати виплати. Якщо заблокована робота Національного банку та казначейства, жодні платежі не пройдуть».

Водночас голова Державної казначейської служби Тетяна Слюз повідомила, що протягом двох місяців казначейські служби Донецької та Луганської областей планомірно проводили всі видатки, у першу чергу, захищених статей, хоча й працювали в дуже напруженій обстановці. За її словами, деякі затримки відбувалися у зв’язку з відключенням програмного забезпечення у містах, коли проводилися атаки сепаратистів.

Т. Слюз подякувала усім працівникам, які, незважаючи на складну ситуацію, виходять на роботу і чесно виконують свій посадовий обов’язок. «Але той факт, який мав місце сьогодні зранку — сепаратисти поставили умову територіальному управлінню Нацбанку виплатити значну суму готівки, а НБУ у цілях безпеки відключив зранку систему електронних платежів, — це не дає можливості органам казначейства Донецької області здійснювати свої повноваження у повному обсязі», — сказала вона.

Через такі терористичні дії, наголосила           Т. Слюз, на сьогодні існує загроза невиплати захищених статей видатків: зарплата шахтарям (станом на ранок п’ятниці) — 215 млн. грн., пенсій (протягом трьох днів ) — 193,4 млн. грн., авансові платежі заробітної плати, допомога дітям — 150 млн. грн. «Якщо так триватиме й надалі, казначейство не зможе виплачувати ці платежі», — сказала вона.

У свою чергу, перший заступник голови НБУ Володимир Кротюк зауважив, що ситуація у східних регіонах негативно впливає на банківську систему, загрожуючи припинити виплату пенсій та зарплат.

З огляду на все викладене, Голова Верховної Ради Олександр Турчинов закликав мешканців Донецької та Луганської областей підтримати антитерористичну операцію.

«Я звертаюся до мешканців Донецької, Луганської областей з проханням підтримати проведення антитерористичної операції і разом покінчити з терористами, сепаратистами в цих областях. Бо їх дії б’ють саме по наших громадянах, зокрема, блокують можливість виплати пенсій і зарплат», — наголосив глава парламенту, зазначивши водночас, що дії терористів та сепаратистів на Сході загрожують не лише добробуту, а й життю громадян.

Представник оборонного відомства, відповідаючи на запитання народних депутатів, повідомив, що Міністерство оборони уже отримало від уряду 4,6 мільярда гривень, а від українців у рамках програми допомоги армії — 122 мільйони. За словами урядовця, виділені Кабміном кошти були спрямовані, зокрема, на ремонт і відновлення озброєння (1,5 мільярда); придбання пально-мастильних матеріалів (1,5 мільярда); грошове забезпечення військових (656 мільйонів); закупівлю озброєння і військової техніки (612 мільйонів).

Народні депутати також обговорили низку законопроектів у першому читанні. Зокрема, проекти законів про внесення змін до статті 13 Закону України «Про оздоровлення і відпочинок дітей» (щодо встановлення віку дітей, що перебувають у дитячих закладах відпочинку, та оздоровлення разом з батьками) та про внесення змін до статті 26 Закону України «Про зайнятість населення» (щодо працевлаштування випускників навчальних закладів). Проте на голосування проекти не ставили, адже у сесійній залі бракувало голосів (зранку зареєструвалося 240 депутатів, а під час розгляду питань їх кількість була ще меншою).

Насамкінець з парламентської трибуни склали присягу новообрані члени Вищої ради юстиції.

Із днем народження на початку ранкового засідання вітали Руслана Зелика (ВО «Свобода»), Віктора Остапчука (позафракційний) та Юрія Черткова (Партія регіонів).

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.

А під стінами парламенту зранку активісти громадської організації «Народна люстрація» знову вимагали відставки Ігоря Діденка, якого нещодавно було призначено на посаду заступника міністра енергетики. За словами протестувальників, у 2010 році І. Діденка було засуджено до трьох років умовно Печерським районним судом за розтрату належного «Росукренерго» природного газу та його незаконного розмитнення в лютому-березні 2009 року. Тому він не може обіймати будь-які керівні посади. А також Ігоря Кірюшина, радника міністра енергетики та вугільної промисловості, якого активісти пов’язують із відомим бізнесменом Сергієм Курченком.

Дослівно 

Перший заступник голови НБУ Володимир Кротюк: «Відбувається цілеспрямована атака на банки і банкомати, зокрема на «Приватбанк». У східних регіонах зафіксовано вже 20 нападів на відділення банків, пошкоджено або зруйновано понад 100 банкоматів, банки отримали збитків більш як на 13 мільйонів гривень».

Під час пленарного засідання.