Вечірнє засідання 15 травня

Після того, як Верховна Рада не змогла ухвалити результативні рішення з низки питань (стосовно проекту постанови про програму допомоги особам, що зазнали політичних репресій в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі; проекту закону про приватну детективну (розшукову) діяльність; проекту закону про внесення змін до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців» (щодо унеможливлення рейдерських захоплень підприємств), народний депутат Микола Томенко запропонував перейти до обговорення законопроектів, щоб проголосувати за них згодом, після досягнення консенсусу. Ця пропозиція була продиктована тим, щоб уникнути можливого відхилення проекту закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення рівня соціального захисту ветеранів війни та інших важливих законопроектів.
«Давайте пожаліємо дружин і мам учасників бойових дій, які загинули або в Афганістані, або в Україні, і до моменту досягнення компромісу всередині коаліції не ставитимемо на голосування цей закон, як і решта законів, та перейдемо до розгляду законопроектів у першому читанні. А як ми будемо розуміти, що в нас є консенсус, то повернемося до голосування. Бо ми зараз завалимо ще чотири чи п’ять принципових законопроектів, яких від нас люди чекають, а потім будемо думати, як рухатися далі», — запропонував М. Томенко.
Аналогічну позицію висловили й представники «Батьківщини» та «Свободи» Сергій Соболєв і Олексій Кайда.
Натомість Віктор Пинзеник закликав опублікувати списки парламентських прогульників. «Фракція «УДАР Віталія Кличка» перш за все пропонує провести повторну письмову реєстрацію народних депутатів та опублікувати список депутатів, які покинули своє робоче місце. Тому що після обіду було значно більше депутатів у залі, але вони його покинули», — сказав депутат.
Реагуючи на останню пропозицію, глава парламенту Олександр Турчинов доручив апарату Верховної Ради провести облік четвергової присутності народних депутатів не за ранковою, а за вечірньою письмовою реєстрацією.
Після цього було здійснено ще одну спробу ухвалення законопроектів (про вдосконалення оборонно-мобілізаційних питань під час проведення мобілізації), проте сигнальне голосування показало, що в залі й далі відсутня потрібна кількість народних депутатів. Тож надалі Верховна Рада перейшла до обговорення законопроектів у першому читанні та без прийняття рішень.
Народний депутат Олександр Мирний представив проект закону про внесення змін до Земельного і Лісового кодексів щодо утримання охоронних зон об’єктів передачі електричної енергії. За його словами, ухвалення цих змін дасть змогу здійснювати видалення чагарників та дерев у межах просік, які прокладені за проектами будівництва повітряних ліній електропередач, без дозволу та погодження з власниками або користувачами лісів.
Також парламентарії обговорили проекти законів: про внесення змін до Закону «Про адміністративні послуги» (щодо усунення можливостей корупції при наданні адміністративних послуг); про Державне бюро розслідувань України; про внесення змін до Закону «Про лікарські засоби» щодо удосконалення порядку забезпечення населення лікарськими засобами, призначеними для лікування соціально небезпечних та тяжких хвороб; про внесення змін до статті 13 Закону «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» щодо надання пільг на отримання освіти особами, батьки яких є військовослужбовцями; про внесення змін до Закону «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби та деяких інших осіб» (щодо підвищення мінімального розміру пенсії членам сімей військовослужбовців у разі втрати годувальника); про внесення змін до Закону «Про розвиток і державну підтримку малого і середнього підприємництва в Україні»; про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оформлення спадщини та про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо оподаткування спадщини). Рішення за обговореними законопроектами ухвалюватимуть під час одного з наступних засідань.
Головуючий оголосив про створення у Верховній Раді міжфракційного депутатського об’єднання «Відродження держави», головою якого обрано народного депутата Володимира Купчака.
На початку вечірнього засідання присягу члена Вищої ради юстиції склали в. о. Генпрокурора Олег Махніцький та суддя Апеляційного суду Львівської області Василь Головатий. До складу ВРЮ їх було обрано Всеукраїнською конференцією працівників органів прокуратури.