Замість передмови
Кілька років тому найбільший авторинок на Оріхівській трасі в районі Запоріжжя потрапив в епіцентр уваги ЗМІ. Конфлікт, що розгорівся між господарями ринку і підприємцями, котрі торгують на ньому, ніяк не могли вирішити. Претензії профспілки останніх до керівництва виникли після того, як вирішили капітально реконструювати торговельні майданчики. Занепокоєння викликали умови оновлення, а також переселення окремих торговельників в інші місця ринку. Виникли питання і з кошторису робіт.
Компроміс все-таки знайшли. І якийсь час ринок жив спокійно, залучаючи покупців не лише із Запорізької, а й інших областей України. Але це було недовго. Сьогодні авторинок знову лихоманить. Деякі підприємці висловили невдоволення наявною тарифною політикою, вважають завищеною вартість послуг (збір з місця). Приводом стало те, що підприємцям, які збільшили торговельну площу, підвищили, відповідно, тариф на послуги. Деякі торговельники збільшили площу по фасаду з 2 до 3—5 метрів і їм підвищили тариф відповідно до Правил торгівлі, які затвердила сесія Запорізької міськради 2004 року. А для кіосків, що мають площу до 2,5 метра по фасаду, змін тарифів у 2005 році не відбулося. На тому і порішили. Але де там. Конфлікт знову розгорівся через зусилля деяких депутатів Запорізької міської ради.
Думка підприємців...
Група підприємців ринку, звернувшись до голови Запорізької облдержадміністрації Юрія Артеменка, вважає, що суперечку вичерпано. Про це вони самі пишуть. Ось деякі їхні аргументи. «Проблеми, про необхідність розв’язання яких порушують питання члени ініціативної групи профспілки «Єднання» і депутати Запорізької міської ради Тихонов В. І. та Огородова Т. Н., на наш погляд, уже вирішені, а саме: у договорах на надання торгового місця вже зазначено про власність на конструкції, встановлені тими, хто торгує, порядок повернення витрачених коштів у разі розірвання цього договору... Незважаючи на те, що ініціативна група у складі 20 осіб не пояснює людям навіть суті своїх вимог і підбурює народ не погоджуватися із запропонованим адміністрацією компромісом (вирішуючи якісь свої меркантильні інтереси), ми запевняємо вас, що запропоновані нині умови надання торгового місця і надання послуг практично всіх влаштовують...». Далі — 44 підписи підприємців і 8 — приватних підприємств.
...і дирекції
Схожа позиція і в адміністрації ринку. Директор авторинку на Оріхівській трасі Сергій Чеснюк дивується: «Адміністрація ринку разом з підприємцями може вирішити всі питання і навіть укласти додаткову угоду з ними. Але, на жаль, через втручання кількох депутатів Запорізької міськради все відбувається інакше, тому що своїми діями і закликами до боротьби вони вселили деяким людям впевненість у тому, що адміністрації ринку не можна вірити, що тільки вони зможуть розв’язати проблему підприємців і більше ніхто — ні міська, ні обласна влада, ні керівництво ринку. Тим самим депутати дискредитують чинну виконавчу владу в надії одержати політичні дивіденди. Адміністрація ринку, аналізуючи зауваження і вимоги підприємців, запропонувала нову тарифну політику і договірні відносини (знизила тарифи на 30 відсотків), захистивши в такий спосіб рівноправні інтереси обох сторін. Від дестабілізації роботи ринку потерпають передусім самі торговельники. Але хоч би як там було, обстановка стабілізується і ринок прибутково працюватиме для всіх торговців».
 
Запоріжжя.