Коли дитина потребує допомоги психолога, вона не каже: «У мене проблема!», а за нагоди просить поради, начебто, для свого друга чи знайомого. Підштовхнути до відвертості та здолати життєві негаразди дітям та їхнім рідним у Житомирі допомагають фахівці новоствореного міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Очолює його Ольга Юрченко. Центр працює лише кілька місяців, та на його рахунку вже чимало добрих справ.
До захисту
Коли вчителі помітили, що Маринка й Сашко (назвемо їх так) до школи приходять із синцями, вони вдарили на сполох. З’ясувалося найстрашніше: це справа рук матері. Під соціальний супровід цих дітей узяв Житомирський МЦССМ. Його фахівці встановили, що сім’я у кризовому стані: батька немає, а мама — психічно хвора жінка й через стан здоров’я виховувати дітей не може... Нині Марина успішно закінчила дев’ятий клас, мріє про навчання у технікумі чи коледжі. І центр допомагає дівчинці здійснити мрію.
Із Сашком — складніше, він ще малий і потребує батьківської опіки. Питання його подальшої долі поки що вирішується. Можливо, хлопчика забере до себе тітка.
Фахівці центру також допомагають знайти своє місце у житті молодим людям, які повертаються з місць позбавлення волі. Їм надають психологічну та юридичну консультації, сприяють у працевлаштуванні.
До усвідомленого батьківства
Трапляється, що поради потребують і батьки. Так, нещодавно до центру звернулася мати хлопчика, який пропускає школу й геть відбився від рук. З’ясувалося, що батько, який був для хлопчика другом і авторитетом, покинув сім’ю заради іншої жінки. Для дитини то був справжній удар. Щоб хоч трохи його пом’якшити, фахівці центру працюватимуть з батьком, налаштовуватимуть, щоб він не забував сина і надалі спілкувався з ним. Адже якщо сьогодні дитина пішла шукати підтримки і розради на вулицю, то завтра вона — потенційний клієнт місць позбавлення волі.
Хоч як прикро, жертвами розлучень найчастіше стають діти. Щоб таких випадків було якомога менше, центр розробив низку програм для молодят, які створюють сім’ю. Згідно з угодою про співпрацю з відділом реєстрації актів цивільного стану бажаючих укласти шлюб запрошуватимуть на тренінги, головні теми яких — усвідомлене батьківство, повноцінне виховання дитини в сім’ї та відповідальність за неї перед суспільством.
До здоров’я
Школярі з великим задоволенням та цікавістю беруть участь у тренінгах та рольових іграх із навчання здорового способу життя, які організовує головний спеціаліст Житомирського МЦССМ Наталя Сушинська. Адже вони не просто отримують інформацію про шкідливість тютюну, алкоголю та наркотиків, а й вчаться спілкуватися, знаходити вихід з конфліктних ситуацій і піклуватися про власне здоров’я.
Розпочалися канікули, школярі вирушають до таборів, тож і тренінгові заняття поїдуть до них. І відпочинок стане ще кориснішим.
 
Житомир.