За який час ви подолали б 420 кілометрів, якщо велосипедом маєте проїхати 90, 70 — пропливти річкою на байдарках, а решту дистанції блукати з компасом ярами, болотами, хащами? Особливо, коли в команді чотири спортсмени, серед яких є й одна жінка. Контрольний час — 89 годин без перерви на ніч.
Таке було завдання цьогорічного екстрим-марафону, який протягом чотирьох днів проходив на Житомирщині. Вперше такі змагання відбулися тут у 2000 році. Тоді дистанція становила 30 кілометрів. Відтоді житомирські пригодницькі гонки стали досить популярні в Україні і збирають спортсменів з СНД та далекого зарубіжжя. Стали вони водночас і найскладнішими. Наш рельєф сприяє цьому, бо тут не степ, де все як на долоні. В нашім краї треба долати і стрімкі скелі, і вередливі річки, і густі ліси.
Цьогорічний старт «професіоналів» у класі «Експедишн» відбувся в Новограді-Волинському. Спортсмени почали його зі штурму фортеці та проходження катакомб. Перед стартом повідомили про маршрут першого етапу, а куди рухатися далі, спортсмени довідалися після того, як його здолали.
Учителька фізкультури з Києва Ольга Рибакова задоволена: якщо торік програла на Житомирщині змагання з картою та втомою, то цього року її команда «Козаки» прийшла перша.
Бурхливі оплески заслужили і «Лускунчики» з Житомира, які через травму одного із членів команди стартували у 24-годинному «велосипедному» екстримі і перемогли. А в цілодобовому «пішохідному» суперництві перше місце посіла команда з Бєлгорода.
 
Житомир.