Харківські студенти-медики бажають надавати допомогу військовим, пораненим у зоні бойових дій на сході України, повідомляє сайт Харківської міської ради.
Студенти Харківського національного медичного університету запропонували створити загони, які б надавали допомогу пораненим у зоні проведення антитерористичної операції на Донбасі, котрі перебувають на лікуванні в харківських лікарнях. Як повідомив ректор ХНМУ Володимир Лісовий, університет повністю підтримав цю ініціативу. За його словами, студенти молодших курсів могли б надавати волонтерську допомогу, а старших — медичну. За словами координатора волонтерської діяльності ХНМУ Анастасії Рождественської, записатися в такі загони бажають багато студентів.
«Волонтерською діяльністю в медуніверситеті ми займаємося вже два роки, починали з хоспісу. Але нині така ситуація в країні, що ми як студенти-медики вирішили: хто, якщо не ми? Після третього курсу ми всі маємо право працювати медсестрами, маємо базову медичну підготовку, можемо допомагати в ситуаціях, коли не справляється медперсонал лікарні. Гадаю, будь-яка допомога буде корисна», — розповіла студентка. За її словами, перші загони можуть бути сформовані приблизно через місяць.
Перший заступник міністра охорони здоров’я України Руслан Салютін, який відвідав у середу в Харкові військово-медичний клінічний центр Північного регіону, де перебувають поранені, також позитивно оцінив ініціативу харківських студентів-медиків.
«Ми бачимо, що лікарі й медперсонал роблять усе можливе, аби наші поранені солдати й офіцери в найкоротші строки відновлювалися й поверталися до мирного життя або до ратних справ. Вони роблять дуже важливу справу, але те, що роблять волонтери і студенти, заслуговує тільки найтепліших слів і поваги. Лікує не тільки операція, а й слово. Наші лікарі та медсестри вже стомилися, не завжди встигають сказати добре слово, і тут приходять на допомогу волонтери. Висловлюю глибоку вдячність університету за те, що виховуєте студентів справжніми патріотами», — зазначив Руслан Салютін.
Як розповіла заступник харківського міського голови з питань охорони здоров’я і соціального захисту населення Світлана Горбунова-Рубан, харківські волонтери-медики завжди відрізнялися високим ступенем відповідальності та володіння необхідними навичками. «Значення волонтерів важко переоцінити. Вони вміють розмовляти, слухати, радити, уміють перебувати поруч. Вони роблять усе це дуже щиро. Думаю, це дуже правильна ідея, яку обов’язково буде реалізовано», — сказала заступник міського голови.