За чотири місяці цього року на Луганщині народилося понад п’ять тисяч немовлят. Більш як триста заявок на отримання грошової виплати, обіцяної урядом, нині розглядаються. Спеціалістів непокоїть контингент молодих мам регіону: вони переважно із соціально-дезадаптованих родин. Як показало соціологічне опитування, хоч сьогодні готові народжувати дітей учениці ПТУ та вчорашні школярки. Працююча молодь і студенти до раннього батьківства ставляться відповідальніше.
Головний педіатр області Наталія БЄЛИХ вважає, що сьогодні відсутні механізми здійснення контролю за використанням сім’ями державних коштів. В області працює два Будинки дитини й обидва вони заповнені. Пані Наталія не виключає, що за такої ситуації цих закладів для Луганщини буде замало.
А головного спеціаліста обласної служби у справах неповнолітніх Віктора КУЧЕРУКА збільшення кількості дітей, зокрема й народжених «під виплату», не лякає. Хоча він і визнає, що за рахунок цього зросте і кількість соціальних сиріт. Щорічно, наприклад, із сімей забирають понад 500 дітей. У зв’язку з цим спеціалісти наголошують на необхідності створення спеціальної служби у справах відновлення сім’ї, яка займатиметься профілактикою соціального сирітства.
 
Луганськ.