Більшість європейських країн уже відмовилися від інтернатної опіки над дітьми і готові поділитися своїм досвідом з Україною. Адже надзвичайно важливо, щоб малюки росли і виховувалися не в спеціалізованих закладах, а в родинах. З цією шляхетною метою напередодні Дня захисту дітей було презентовано новий проект Європейського союзу «Розвиток інтегрованих соціальних служб для вразливих сімей і дітей».
Проект у межах програми ТАСІС втілюватимуть в українське життя переможці відкритого тендера — консорціум організацій, який очолює Міжнародна благодійна організація «Кожній дитині» (Every Chіld). А головними партнерами проекту в Україні є Міністерство у справах молоді та спорту, Державний центр соціальних служб для молоді та Київський обласний центр соціальних служб для молоді.
Полігоном для запровадження проекту стане Київщина. У всіх районах області буде створено інтегровані соціальні служби, які забезпечуватимуть ефективну підтримку та супровід кризових сімей та дітей, що в них виховуються. Для запобігання такому явищу, як соціальне сирітство, будуть розроблені інноваційні моделі роботи та спеціалізовані тренінги для соцпрацівників. Мета проекту — збереження повноцінної родини та дитини в ній.
Також заплановано реорганізацію системи опіки над сиротами та вдосконалення законодавчої бази стосовно охорони дітей та сімей. Термін реалізації проекту — з квітня 2005 року до жовтня 2007-го, а його бюджет становитиме 1 600 000 євро.
За словами міністра України у справах молоді та спорту Юрія Павленка, прийшов час об’єднати зусилля всіх: державних та місцевих органів влади, міжнародних громадських організацій і кожного громадянина України. Адже тільки спільними зусиллями ми зможемо за короткий час вирішити проблеми української дитини.