Рецептами поділилися знані господині з різних регіонів України
...на Донеччині
Візьміть: 1 кг борошна, 1,5 склянки молока, 6 яєць, 300 г масла (маргарину), 2 склянки цукру, 50 г дріжджів, 3/4 ложки солі, 150 г родзинок, сік і цедра 1/2 лимона, 50 г горіхів, 1 пакетик ванільного цукру, подрібнений мускатний горіх — на кінчику ножа.
У 1,5 склянці молока розвести дріжджі, всипати 500 г борошна, ретельно розмішати, щоб не було грудочок. Поставити опару в тепле місце, накривши серветкою. Після того, як тісто збільшиться в обсязі вдвічі, додати жовтки, розтерті із цукром і ваніліном, решту борошна, масло, сіль. Ретельно вимісити. Потім додати збиті в густу піну білки і продовжувати місити, доки тісто не стане відставати від стінок і дна посуду. Поставити тісто, накрите серветкою, у тепле місце. Коли тісто знову збільшиться вдвічі, додати промиті і просушені родзинки, подрібнені горіхи, лимонну цедру і сік лимона.
Підготувати форми, поклавши на дно кожної кружечок із паперу, змащеного олією. Викласти тісто із таким розрахунком, щоб воно займало не більше половини висоти. Поставити в тепле місце, дати підійти до 3/4 висоти форми. Випікати в не дуже гарячій духовці. Час випікання залежить від величини форми. (У нас діти люблять маленькі пасочки, випечені у баночках з-під дитячого харчування).
Готові паски покрити глазур’ю і прикрасити. Для 500 г цукрової глазурі добре нагріти 400 г цукру, розведеного в 150 мл води, зняти піну, дати охолонути до 80 градусів і розтерти добіла. Другий варіант: збити яєчні білки із цукровою пудрою із розрахунку 100 грамів пудри на білок одного яйця. Паски вмочувати у глазур гарячими, щойно з духовки.
Ліна КУЩ.
...на Львівщині
Для «сирної» паски потрібно: 500 г сиру, 150 мл жирних вершків, 150 г цукру, цедра одного апельсина, 20 г желатину, 80 г родзинок, 50 г кураги, 80 г подрібнених волоських горіхів чи мигдалю.
Желатин замочити. Сир перетерти через сито, змішати з цукром, вершками, цедрою і збити. Додати заздалегідь замочені родзинки, курагу, подрібнені горіхи, перемішуючи ложкою, поступово додавати розмочений желатин. Викласти у форму і поставити на холод застигати.
Оксана ТЕЛЕНЧІ.
...на Київщині
Потрібно: 100 г дріжджів, 7-8 яєць, 1 літр (бажано домашнього пряженого) молока, 250 грамів маргарину, 100 вершкового масла, 2-3 ложки олії, 2-3 ложки сметани, 2 склянки цукру, родзинки або цукати (склянка), ванільний цукор — 20 г, сіль, борошно (скільки забере), але приблизно 2,5 кг.
Молоко підігріваємо, розводимо дріжджі, додаємо по п’ять ложок борошна і цукру, розмішуємо і залишаємо на півгодини в теплому місці. Коли опара підійде, кладемо збиті з цукром яйця, розтоплені масло і маргарин, борошно, сметану, олію, ванілін. Тісто вимішуємо 20 хвилин і знову ставимо в тепле місце на дві години. Коли збільшиться приблизно у тричі, його так само ретельно вимішують, додаючи борошно. Ставимо в тепло. Через годину-півтори в тісто покласти родзинки або цукати, гарно вимісити, розкласти в форми (заповнити на 1/3) і дати підійти. Коли паски збільшаться на 2/3, — в розігріту до 180 духовку. Випікати приблизно 20-30 хвилин (залежить від розміру паски). Прикрасити збитими білками з цукром та присипкою.
Марина КРИВДА.