У Мукачевому відкрили Центр з процедури визначення статусу біженця для шукачів притулку. Щорічно в Україні близько 1200—1400 осіб намагаються отримати статус біженця. Третину таких заяв подають на Закарпатті.

Головна мета центру — надати тимчасовий притулок біженцям, які сподіваються легалізуватися, і допомогти українським міграційним службам провести юридичну процедуру надання статусу біженця. Як повідомляє наш власний кореспондент у Закарпатті Іван Гудзоватий, центр допомагатиме лише багатодітним сім’ям, дітям, котрі намагалися перетнути кордон без дорослих, та літнім людям. Цікаво, що багатьох шукачів щастя з Азії наші сусіди, передусім угорці та словаки, повертають в Україну, а не на їхню батьківщину, знайшовши в їхніх кишенях гривні або українські цигарки. Мовляв, звідки прийшли, туди й ідіть! І сотні нікому не потрібних дітей, жінок та старих повертаються до Закарпаття. Нині таких біженців прикордонники ловлять та допитують просто «на полях». Тепер їх можна буде відправляти в центр і працювати з ними під дахом, а не просто неба.
Поки що центр діятиме як неурядова організація, а згодом його буде передано державі. Про це повідомив співробітник інформаційної служби Управління Верховного комісара ООН з питань біженців Дмитро Журавльов. Він також зазначив, що на створення центру пішло 760 тисяч гривень, які надали Єврокомісія, уряд Італії та УВКБ ООН. Подібні центри вже відкрито також в Одесі та Ягодині.