Держава може опікуватися дітьми, навчати їх, надавати роботу, але виховувати повинна сім’я. В це твердо вірить багатодітна мама — Галина Кот, яка має дев’ятеро рідних дітей і без ліку чужих. А щоб піклування узаконити, вона створила благодійну організацію «Світанок», яка нещодавно відзначила своє п’ятиріччя.
Організація — громадська, але фактично працює в ній одна людина, пані Галина. Вона — голова і виконавець. Не так уже й багато охочих робити добрі справи за «спасибі»...

Де дев’ятеро, там і більше

Одного разу прийшла наша героїня до сільської ради, а там дитинка сидить, кажуть, цигани покинули. І всі навкруг неї охають, ахають: що робити? Мама Галя не розгубилася, забрала дівчинку додому, нагодувала, переодягнула й занесла до лікарні на обстеження. А потім ходила її провідувати. Манюня звикла, почала Галину Павлівну мамою називати. Шкода стало жінці віддавати до дитячого будинку таку «знахідку», вирішила удочерити. Порадилася з дітьми й чоловіком, а вони й кажуть: де дев’ятеро, там і десяте. Аж тут бабуся дівчинки знайшлася й забрала онучку до себе.
— До сліз боляче, коли прибігають дітки й кажуть: «Тьотю Галю, ми хочемо їсти, а мама десь пішла...». Годую дітей, а потім іду до їхніх родин, розпитую про проблеми, разом шукаємо шляхи їх вирішення, — розповідає Галина Павлівна.
Тьотю Галю у рідній Пісківці, що на Київщині, знають усі. Двері її будинку вдень і вночі відчинені для односельців. Коли вона спить — невідомо. Вечір для неї закінчується далеко за північ, а інколи переходить у ранок. Адже, окрім громадських та домашніх справ, мамі потрібно уроки з дітьми поробити, щось цікаве почитати, чи й своє написати. Як вона зізналася, найкраще вірші пишуться вночі. Ось уривок з одного:
«Оглянитесь, люди,
и увидите —
Рядом с вами прячется беда...
Столько сирот при живых
родителях
Не бывало сроду никогда.
Сирота, хотя есть папа рядом.
Сирота, хотя и мать жива...»

Опікуються чужі, а свої?..

Непосидюча й допитлива Галя, ще школяркою мала неабиякі організаторські здібності: була головою ради загону і комсоргом. Потім — працювала завідувачкою їдальні. Коли народила дітей, то щоб більше часу проводити з ними, пішла у прибиральниці.
З чоловіком Василем майже тридцять років разом. За цей час нажили величезне багатство: чотирьох хлопчиків і п’ять дівчаток. Мама Галя жодного разу не брала відпустки по догляду за дітьми. Трудового стажу має 33 роки. Якби до нього додати ще й роки по догляду за дитиною, то вийшла б цифра набагато більша за вік Галини Павлівни.
Дев’ятеро дітей виховувати нелегко, але любові й тепла у сім’ї завжди вистачало на всіх. Не забуваються часи, коли затримували зарплату і не було за що купити хліба, рахували кожну копійку. Тому й дуже здивувала і розчулила жінку увага німців, які забрали до себе на літній відпочинок трьох дітей з родини. На собі відчула допомогу зовсім чужих людей і замислилася: чому ми самі не опікуємося своїми дітьми? Це й стало поштовхом для створення благодійної організації. А потім були оббивання порогів чиновників, реєстрація й відкриття рахунку, пошук спонсорів...
Галина Павлівна розповіла, що у тяжку хвилину прийшла до церкви, побачила світлі обличчя людей і саме тоді разом з вірою в душі вселилася впевненість, що вона все зможе і все зробить. Так воно й сталося — допомагаючи іншим, не відчуває втоми.

Наука мами Галі

Небайдужа до чужої біди, Галина Павлівна заклала людяність і у своїх дітях. Донька Наталя з чоловіком, маючи своїх двоє діток, узяли на виховання покинутого хлопчика. І кажуть, аби довкола було більше дитячих посмішок, робитимуть, як мама.
Благодійна організація, яку очолює Галина Кот, допомагає всім, хто звертається. Кому матеріально, а кому порадою, та все більше — добрим словом, бо спонсорів не так уже й багато. Коли на рахунок надходять гроші, їх витрачають на дітей з неблагополучних сімей — кому з одягом допоможе, кому відпочинок організує чи відправить до лікарні...
До уваги тих, хто бажає долучитися до доброї справи і допомогти дітям вулиці, рахунок громадської благодійної організації «Світанок»: р/р 260061066, МФО 322614, 5 Київська філія АППБ «Аваль»; код ЗКПО 22907918.