Ще наші бабусі добре знали, що красу слід шукати не тільки у слоїку з кремом, а й на тарілці. Справді: краса і здоров’я дуже тісно пов’язані з харчуванням. Наприклад, при нестачі в раціоні (а отже, і в організмі) вітаміну А шкіра стає суха й шорстка, волосся випадає. Дефіцит вітаміну В1 спричинює головний біль, утому, розлад нервової системи і ламкість нігтів. Брак В2 — причина тріщин на губах і пігментних плям на шкірі. А оскільки вміст тарілки через якийсь час стає частиною нас самих — тільки за умови правильного харчування (а значить, і гарного обміну речовин) можна мати здорове волосся, міцні нігті, чисту шкіру і ніжний колір обличчя.
Як же на практиці перетворити вітамінно-мінеральні міліграми на здорову шкіру, волосся й нігті?
Пропонуємо п’ять перевірених і зовсім нескладних для втілення порад. Аби було бажання...

1. Санітарний день для шкіри

Харчові розвантаження необхідно сполучити з посиленим надходженням вітамінів, макро-, мікроелементів та інших корисних речовин. Найчастіше рекомендують такі варіанти розвантажувальних днів:
 кисломолочний: літр-півтора свіжого кефіру невисокої жирності розділити на 6-7 приймань;
 яблучний: півтора кілограма несолодких яблук розділити на 5-6 приймань (фрукти їсти зі шкіркою);
 сирний: 400-500 г нежирного білого сиру розділити на 5-6 приймань + півтора літра трав’яного чаю без цукру.
Зазвичай розвантажувальний день проводять раз на тиждень. За наявності будь-яких хронічних захворювань обов’язково порадьтеся зі своїм лікарем.

2. Якомога більше рідини

За день рекомендується випивати не менш 2 літрів. Вода підтримує тонус і еластичність шкіри, очищає і тонізує її, а також виводить шлаки з організму. Задовольняти «водяну потребу» можна за допомогою свіжовиготовлених соків, кисломолочних напоїв, трав’яних чаїв, мінеральної води без газу, овочевих відварів і настоїв.
Наприклад, французький косметолог Жозетт Ліон рекомендує пити відвар моркви, цвітної капусти, шпінату чи петрушки (залежно від сезону). Це нескладно й недорого, адже ми все одно виливаємо ці відвари. А вітчизняні косметологи для стимуляції обміну речовин і поліпшення живлення шкіри рекомендують чаї з лікарських трав.
Ось один із рецептів. Візьміть 20 г листя меліси, 40 г листя суниці, 20 г стебел чебрецю і 20 г стебел лазарки. Одну столову ложку суміші залийте склянкою окропу, настоюйте 10 хвилин, процідіть. І пийте трав’яний чай один—два рази в день перед їжею. До речі, наші прабабусі замість води вживали відвар із вівса. Він не тільки поліпшує колір обличчя, а і сприяє нормалізації маси тіла.
Як бачимо, джерел живлющої вологи безліч. Та в жодному разі не пийте замість них небезпечне для здоров’я: наприклад, солодкі лимонади, бульйони з кубиків, численні розчинні напої тощо.


Наталя САМОЙЛЕНКО,  лікар.