Парламентська хроніка 

Ранкове засідання 15 травня
 
«Наше завдання знайти порозуміння з тими, хто прагне виходу із кризової ситуації, що склалася на Сході країни, в межах законодавства та Конституції України», — про це після відкриття ранкового засідання заявив Голова Верховної Ради, в. о. Президента України Олександр Турчинов. За його словами, саме такий діалог було започатковано під час загальнонаціонального круглого столу, перший етап якого відбувся в середу. 
Головним завданням круглого столу якраз і є пошук порозуміння з представниками місцевого самоврядування, діячами культури, науки, мешканцями Донецької і Луганської областей, з тими, хто хоче у правовому полі знайти вихід з кризової ситуації. «Але проти тих, хто підняв зброю проти власної країни, хто виконує завдання іншої держави з дестабілізації ситуації і в регіоні, і в країні, силові структури проводитимуть антитерористичні заходи», — наголосив він. 
На підтвердження цих слів Олександр Турчинов поінформував, що в ніч на четвер у рамках антитерористичної операції під Краматорськом було повністю знищено замасковану військову базу терористів, атаковано та знищено укріпрайон у межах Слов’янська та повністю зачищено від терористів п’ятикілометрову зону навколо телевежі, яка транслює українське телебачення на міста Слов’янськ, Краматорськ та інші райони Донецької області.
Після цього глава парламенту повідомив, що дві фракції — Партії регіонів і КПУ — вимагають перерви. Однак перед її оголошенням він ще надав слово керівнику фракції «Батьківщина» Сергію Соболєву, котрий заявив, що у Вінниці один із кандидатів у Президенти використовує міліцію для зведення політичних рахунків. За його словами, 14 травня працівники вінницького обласного та міського управління МВС зробили спробу вдертися до партійного офісу облорганізації партії «Батьківщина», який одночасно є штабом кандидата у Президенти Юлії Тимошенко, щоб вилучити офіційно надруковану газету. «Ця газета містить інформацію згідно із законом про вибори, має вихідні дані, тираж, дані про відповідального за випуск, тобто повністю готова для розповсюдження в рамках виборчої кампанії», — сказав С. Соболєв. Відтак він назвав безпрецедентним факт використання вінницької міліції в політичних цілях та попросив вважати свою заяву офіційним зверненням до МВС. Крім того, голова фракції «Батьківщина» вимагає від Генпрокурора надати звіт у зв’язку з фактами використання силових структур одним з кандидатів у Президенти проти іншого кандидата.
Голова Верховної Ради одразу доручив Генпрокуратурі провести перевірку подій, що відбулися у вінницькому офісі «Батьківщини», та поінформувати щодо можливого порушення законодавства.
Із вимогою про негайне позбавлення Олега Царьова депутатської недоторканності виступив свободівець Юрій Михальчишин. «Чи можна собі уявити Німеччину після 9 травня, де б після самогубства Гітлера в Рейхстагу засідали Гімлер, Кальтенбруннер та інші», — запитав він та закликав парламентаріїв уже в четвер включити до порядку денного та проголосувати за зняття з Царьова недоторканності. «Маємо продемонструвати, що в той час, коли наші хлопці борються з терором на Сході, ми боремось із ним у Верховній Раді», — заявив Ю. Михальчишин.
Уже після перерви із заявою виступив представник фракції Партії регіонів Микола Левченко. Він зазначив, що «круглий стіл провалився», бо після пропозиції провести його другий етап у Донецьку «влада завдала чергового удару проти власного народу» і «антитерористична операція перетворилася на терористичну». А визнавши, що на Сході України таки наявні мародерство і бандитизм, він закликав владу знищувати саме бандитів та відділяти їх від людей, які «зайняли активну позицію, проливають кров і борються за свої права». «Ми вимагаємо зупинити антитерористичну операцію, вимагаємо розформування Національної гвардії, батальйону «Дніпро» і на мирних переговорах виробити новий варіант Конституції та запропонувати його суспільству», — сказав регіонал, додавши, що поки ллється кров, він вважає неможливою роботу парламенту.
Схожі думки висловив і лідер комуністів Петро Симоненко, котрий закликав «почути власний народ» та «негайно зупинити кровопролиття, відвести війська і розпочати переговори».
Коментуючи ці виступи, Олександр Турчинов ще раз наголосив, що антитерористична операція якраз і проводиться з метою захисту мирних громадян від тих, хто зі зброєю в руках вбиває та грабує людей. 
Водночас він зазначив, що під час погоджувальної наради лідери фракцій обговорювали можливість ухвалення декларації Верховної Ради. «З тими, хто готовий до переговорів, ми ведемо переговори», — сказав глава парламенту. А стосовно закликів до припинення антитерористичної операції, то це можливе тільки після складання зброї та звільнення заручників, наголосив він. В іншому разі всі, хто підняв зброю, отримуватимуть збройну відсіч.
Перейшовши до розгляду питань порядку денного, Верховна Рада ратифікувала Гарантійну угоду (Україна: Комплексна (зведена) програма підвищення рівня безпеки енергоблоків атомних електростанцій) між Україною та Європейським банком реконструкції та розвитку; Гарантійну угоду між Україною як гарантом та Європейським співтовариством з атомної енергії як кредитором стосовно Угоди про механізм надання позики, розмір якої дорівнює 300 мільйонам євро, від 7 серпня 2013 року між Національною атомною енергогенеруючою компанією «Енергоатом» та Європейським співтовариством з атомної енергії на реалізацію проекту Комплексна (зведена) програма підвищення рівня безпеки енергоблоків атомних електростанцій. За словами міністра енергетики та вугільної промисловості Юрія Продана, загальна вартість проекту з підвищення рівня безпеки атомних енергоблоків становить 2 мільярди доларів.
Також ратифіковано Угоду (у формі обміну листами) між Україною та Європейським банком реконструкції та розвитку про внесення змін до Рамкової угоди між Україною та Європейським банком реконструкції та розвитку стосовно діяльності Чорнобильського фонду «Укриття» в Україні від 20 листопада1997 року. Голова Комітету Верховної Ради з питань європейської інтеграції Григорій Немиря зазначив, що загальний обсяг фонду «Укриття» становить 1,573 мільйона євро, з яких внесок України лише близько 100 мільйонів. «Якщо ми не ратифікуємо цієї угоди, то не зможемо скористатися коштами, які виділяє міжнародне співтовариство», — зазначив голова комітету.
Верховна Рада ратифікувала Договір про дружбу і співробітництво між Україною і Китайською Народною Республікою. «У нас дуже серйозні перспективи економічного співробітництва з КНР, тому давайте підтримаємо цей договір», — зазначив глава парламенту і з ним погодилися 257 народних депутатів.
У цілому як закон ухвалено й законопроект про внесення змін до Закону України «Про вибори Президента України» щодо забезпечення належної організації та проведення виборчого процесу.
Ці зміни передбачають посилення охорони виборчих бюлетенів та іншої виборчої документації під час їх транспортування від дільничних та окружних виборчих комісій до виборчих комісій вищого рівня; 
збільшення відведеного законом часу для передачі попередніх списків виборців органами ведення Державного реєстру виборців дільничним виборчим комісіям та перенесення кінцевого строку їхньої передачі і надсилання виборцям іменних запрошень ближче до дня виборів; посилення охорони виборчих комісій за адресами їхнього місцезнаходження тощо.
Близько 13-ї години після кількох нерезультативних голосувань Голова Верховної Ради оголосив про дострокове закриття ранкового засідання парламенту та запросив представників фракцій до свого кабінету на нараду.
А дещо раніше із заявою виступив керівник фракції Партії регіонів Олександр Єфремов. «Сьогодні на Сході України вбивають людей, тому фракція вважає, що в таких умовах в сесійній залі працювати неможливо», — сказав він.
Глава парламенту Олександр Турчинов на це знову чітко відповів: «Україна захищатиме своїх громадян і свою територіальну цілісність — подобається це Партії регіонів чи ні».
З днем народження колеги вітали Ірину Геращенко, Миколу Джигу та Володимира Струка.
 
Володимир Струк.
 
Ірина Геращенко.
 
Микола Джига.
 
 
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.