Приберемо, внесемо добрива

У квітні закінчується період спокою і починається вегетація плодових рослин. Роботи в саду розпочинають із «прибирання». Одразу після танення снігу й підсихання ґрунту дерева звільняють від обв’язувальних матеріалів, що захищали їх узимку від гризунів. У квітні закінчують обрізання дерев і кущів, очищають сад від опалих гілок й іншого сміття. Знімають і знищують муміфіковані плоди — небезпечне джерело зараження плодовою гниллю. Зчищають ушкоджену кору і білять стовбури і нижні гілки вапняним розчином. Проводять профілактичне обприскування дерев і кущів проти шкідників і хвороб. Вносять мінеральні й органічні добрива, обробляють ґрунт на пристовбурних кругах.
Сильно ушкоджені гризунами молоді деревця, яких уже не врятувати щепленням містком, зрізують, щоб зі сплячих бруньок у нижній частині стовбура виросла нова наземна частина.

І посадимо молоді дерева

Квітень — кращий час для саджання дерев і кущів (особливо яблунь, груш, слив, вишень і черешень). Перед посадкою саджанці перевірте: чи не підгнили корені, чи не ушкоджені гілки. «Неліквід» треба зрізати, а рани зафарбувати чи замастити садовим варом.
У звичайних умовах на давно окультуреному ґрунті (чорноземи, глиноземи) ями копають таких розмірів, щоб вони забезпечували вільне розміщення кореневої системи саджанців. А на піщаних ґрунтах посадкові ями викопують значно більшого розміру: метр завглибшки і півтора—два метра завширшки. Дно ями на десять сантиметрів засипають глиною і добре трамбують, щоб створити своєрідний «замок» для ґрунтових вод. Потім засипають яму родючим ґрунтом.
Процес садіння — нескладний, але потребує точності і акуратності. Від цього залежить приживлюваність, швидкість росту, час початку плодоносіння дерева. Кореневу систему розправляють у ямі рівномірно. Після садіння землю ретельно притоптують. Посаджені навесні дерева обрізують одразу. Навколо стовбура роблять лунки, в які заливають три—чотири відра води, потім мульчують перегноєм, торфокришивом, соломою. Поливають кожні 15—20 днів аж до серпня.