У 1991 році чоловік усиновив мого сина, але через чотири роки ми розлучилися. Оскільки аліменти ніколи не отримувала, в грудні 2004 року я позбавила колишнього чоловіка батьківства стосовно свого неповнолітнього сина і маю про це рішення суду. До всиновлення я була одинокою матір’ю і зараз хочу знову нею стати, щоб отримувати державну допомогу на дитину. Але у відділі соціального забезпечення мені відмовили, мотивуючи тим, що зараз я не одинока мати. Чи правда це?

Оксана ПОЛЬОВА.

Ватутіне.
Стаття 18-1 Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» передбачає, що право на допомогу на дітей одиноким матерям мають одинокі матері, одинокі усиновителі (які не перебувають у шлюбі), якщо в свідоцтві про народження дитини відсутній запис про батька дитини або запис про батька проведено в установленому порядку державним органом реєстрації актів цивільного стану за вказівкою матері. Право на цю допомогу мають також вдови та вдівці з дітьми, які не одержують на них пенсію в разі втрати годувальника або соціальну пенсію.
Якщо одинока мати уклала шлюб, то за нею зберігається право на отримання допомоги на дітей, які народилися чи були усиновлені до шлюбу, за умови, якщо ці діти не були усиновлені чоловіком (дружиною).
Оскільки ви маєте на руках рішення суду про позбавлення батьківських прав, то вам необхідно звернутися в державний орган реєстрації актів цивільного стану по довідку про підстави внесення змін до книги записів народження відомостей стосовно батька дитини. З такою довідкою ви можете звернутися до органу праці та соціального захисту населення за призначенням допомоги на дитину. Крім довідки, необхідно буде подати: заяву про призначення допомоги за формою, затвердженою Мінпраці; копію свідоцтва про народження дитини; довідку про проживання дитини з матір’ю, видану за місцем проживання сім’ї. У разі відмови в наданні допомоги ви можете звернутися до суду.