Ранкове і денне засідання 12 квітня

Такого висновку можна дійти, прослухавши виступи під час Дня уряду «19-ті роковини Чорнобильської катастрофи. Стан виконання законодавства України щодо комплексного вирішення питань подолання наслідків Чорнобильської катастрофи». Як зазначив голова Держкомітету з питань подолання наслідків Чорнобильської катастрофи Олександр Капітула, досі проблеми лише накопичувалися, тож сьогодні стоїть завдання перейти до їх відчутного скорочення. Однак, як це зробити, відповіді поки що немає.
 

Зокрема, сьогодні, за його словами, у черзі на житло стоїть 25 тисяч родин. Крім того, навіть у зоні безумовного відселення станом на 1 січня 2005 року досі проживає 814 сімей. Тільки для розв’язання останньої проблеми потрібно близько 63 млн. грн. Проте нинішнього року на ці заходи передбачено 15 млн. грн. Тож більшість цих сімей і далі мешкатимуть у зоні безумовного відселення. Водночас О. Капітула повідомив, що найближчим часом буде подано пропозиції удосконалити законодавство, яке стосується оздоровлення та медичного забезпечення потерпілих, їх пенсійного забезпечення, посилення контролю за витрачанням коштів, виділених для ліквідації Чорнобильської катастрофи.
Глава Держкомітету закликав народних депутатів прискорити роботу над законопроектом «Про національну програму мінімізації наслідків Чорнобильської катастрофи». Окрім того, він вважає, що потрібно розв’язати проблему дітей, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, яким виповнюється 18 років, адже якщо не буде внесено змін до законодавства, то дитина, яку протягом 18 років вважали потерпілою, позбудеться цього статусу.
Міністр праці та соціальної політики В’ячеслав Кириленко у своєму виступі зазначив, що міністерство опікується виконанням семи програм із загальним фінансуванням у розмірі 835 млн. грн., що на 24 відсотки більше, ніж було передбачено минулого року. Ці програми передбачають виплати компенсацій за втрату здоров’я, відшкодування при переїзді, забезпечення інвалідів автотранспортом, компенсації за виведення сільськогосподарського обороту земель та інше. Що стосується пенсійного забезпечення осіб, котрі постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, то, за словами міністра, у 2005 році кошти на це збільшено на 34 відсотки і загалом ця стаття видатків сягає 880 млн. грн. Головними напрямами роботи міністерства з розв’язання чорнобильських проблем саме і є збільшення пенсійного забезпечення чорнобильців, розробляється порядок відшкодування потерпілим унаслідок втрати працездатності, планується збільшення компенсаційних виплат на оздоровлення та сім’ям, які втратили годувальника. Ця проблема потребує розв’язання ще й тому, що за постановою від 1996 року компенсаційні виплати на оздоровлення для другої та третьої груп чорнобильців відповідно становлять лише 26 і 21 гривню. Окрім того, цією постановою, всупереч вимогам Закону «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», скорочуються та призупиняються виплати деяких видів компенсацій. Але, сказав В. Кириленко, це пояснюється тим, що для виконання всіх чорнобильських зобов’язань державі потрібно щонайменше 23 млрд. грн. і ця цифра аж ніяк не остаточна. Тож коли повною мірою виконуватиметься цей закон, невідомо. Хоча, як зазначають самі чорнобильці, Конституційний Суд України визнав незаконним щорічне призупинення законом про держбюджет деяких положень закону про статус і соціальний захист чорнобильців.
Міністр палива та енергетики Іван Плачков, інформуючи народних депутатів про перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему, зазначив, що ці роботи планується завершити в 2009 році. Сьогоднішній міжнародний фонд будівництва об’єкта «Укриття» становить 758 млн. доларів, з яких 58 млн. — внесок України. Проте, зазначив міністр, аналіз програми робіт свідчить, що у зв’язку з подорожчанням матеріалів міжнародний фонд потрібно збільшити до 1 млрд. 100 млн. доларів США. І. Плачков повідомив, що 12 травня відбудеться міжнародна конференція донорів фонду «Укриття» і висловив припущення, що необхідні кошти буде виділено.
Натомість голова Комітету ВР з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Геннадій Руденко вважає, що нова урядова команда поки що немає комплексного бачення чорнобильської проблематики. За його словами, про це свідчить невизначеність у сфері управління структурами, які займаються ліквідацією наслідків Чорнобильської катастрофи. Прикро, сказав він, що парламентський комітет дізнається про реформу в галузі із засобів масової інформації, тоді як міністр з надзвичайних ситуацій Давид Жванія не знаходить часу для зустрічі із членами комітету. Г. Руденко вважає, що уряд має проаналізувати ефективність чорнобильських програм, адже один лише закон про соціальний захист чорнобильців містить майже 50 видів пільг, дві третини з яких не мають жодного стосунку до компенсацій чорнобильцям. Тож якби цей закон виконувався в повній мірі, на його фінансування потрібно було б щонайменше 14 млрд. грн., а не 2—3 млрд., про які сьогодні говорить уряд.
На початку засідання головуючий привітав з днем народження народного депутата Михайла Поживанова.