Ми з дружиною поховали брата. І хотіли б дізнатися: чи можемо отримати допомогу на поховання? Якщо так, то хто повинен її виплачувати?


Петро КАРПЕНКО.


Вінницька область.

Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням» передбачає, що право на матеріальне забезпечення та соціальні послуги за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням у зв’язку з витратами, зумовленими похованням, мають застраховані громадяни України, іноземці, особи без громадянства та члени їхніх сімей, які проживають в Україні, якщо інше не передбачено міжнародним договором України, згода на обов’язковість якого надана Верховною Радою України. Таку допомогу виплачує Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.
Оскільки ви є особами, які взяли на себе зобов’язання поховати померлого, та маєте відповідне свідоцтво про смерть, то вам надається допомога на поховання (розмір та порядок надання якої встановлює Кабінет Міністрів України, якщо інше не передбачено законом).
Якщо ваш брат не був застрахованим, але сплачував страхові внески до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, то ви також маєте право на таку допомогу. З 1 січня 2005 року ця допомога становить 1000 гривень.