«Я цілком нормальна студентка, і для мене навчання важливіше за всілякі гульки й тусовки. Але чогось мені не вистачає: посидючості чи якоїсь іншої риси? Бо кожної чергової сесії беруся за конспекти лише за день до іспиту. Часу все повторити не вистачає, хоч і сиджу всю ніч, а вранці з мішками під очима, не відпочивши, повзу до викладача, як на Голгофу. І так щоразу: обіцяю собі виправитись, але все одно не дотримую слова. Така само проблема і в багатьох моїх одногрупників. Тож як пожвавити таке безвільне існування?»


Наталка Катеринчук.


Львів.

Відповідає професор кафедри загальної та інженерної психології Київського національного університету Таїсія Кириленко.
— Слабовільні люди в житті часто справляють враження ледачих, хоча це, зрозуміло, аж ніяк не тотожні поняття. Важливо знати, що за слабкої волі основним поведінковим симптомом виступає неможливість розпочати ту чи іншу потрібну дію (аспонтанність). Важко зрушити себе з місця в належному напрямі, а після цього зазвичай справи йдуть веселіше.
Нині дуже модні такі прийоми, як свідоме голодування, медитація або обливання холодною водою. Їх ще цілком справедливо називають «святами волі». Але вони здатні принести істотну користь лише тоді, коли супроводжуються адекватними, чітко спрямованими бажаннями.
Ну а тепер — кілька загальних, але ефективних рекомендацій:
1. Якщо поставили перед собою певну мету, то намагайтеся боротися з усім, що відволікає та спокушає вас.
2. Якщо відчуваєте втому, то, перш ніж полишити роботу, зробіть над собою зусилля і... продовжуйте. Бій іде за кожну секунду. Наступного разу протримайтеся ще хоч на хвилину довше. Нехай надалі це стане правилом.
3. Активно використовуйте самонаказ, самопідбадьорювання, самонавіювання. Наприклад: «Уставай!», «Тримайся!» «Не впадай у відчай — ти зможеш це!» тощо. Тобто промовляйте до себе конкретні спонукальні вигуки та фрази.
4. У складній ситуації спробуйте відтворити в пам’яті образ якогось сильного духом персонажа (Овода, Павки Корчагіна), а то й коханої людини, котра ніби перебуває поруч, підбадьорює, спостерігає за вашими діями.
А це фізичні вправи для розвитку координації та волі:
 Зчепивши пальці долонь, покладіть руки на стіл або на коліна і дуже повільно обертайте великими пальцями, щоб вони не торкались один одного.
 Випряміть пальці руки. Згинайте і розгинайте кожен палець окремо, причому так, щоб усі інші залишалися нерухомими. Водночас із цим промовляйте вголос: «Ми — люди сильної волі! І завдяки щоденним вправам зробимо все можливе для повного панування над своїми мотиваціями!»
Майже всі комплекси спеціальних психопрофілактичних вправ для загартування волі спрямовані на те, щоб виховати в людини більш-менш сталий умовний рефлекс, що грунтується на позитивних емоціях. До речі, подібним шляхом можна не тільки зміцнити саму волю, але й значно підсилити енергетику. Звичайно ж, ці рекомендації дадуть результат лише за умови тривалої кропіткої роботи над собою.


Записав Едуард ЩУР.