У 2004 році я сплатила за навчання своєї дитини у вищому навчальному закладі. Тепер мені відмовляють у податковому кредиті, мотивуючи це тим, що договір на навчання укладено з моєю донькою, а не зі мною. Чи правильно це?


Л. ФЕДІВ.


Львівська область.

Відповідно до Закону України “Про податок з доходів фізичних осіб” до податкового кредиту включається сума коштів, сплачених платником податку (вами) на користь закладів освіти для компенсації вартості середньої професійної або вищої форми навчання такого платника податку, іншого члена його сім’ї першого ступеня споріднення (чоловік, жінка, діти). Нещодавно, через численні звернення громадян, ДПА України надала роз’яснення щодо практичного застосування такого кредиту. Отже, до складу податкового кредиту включаються фактично понесені витрати, які повинні бути підтверджені документально, а саме: квитанція про сплату за навчання (чеки, касові ордери тощо), договір про навчання, які ідентифікують вас та визначають суму сплати за навчання.
У разі, коли ви пред’являєте розрахункові документи, де зазначено прізвище, ім’я, по батькові вашої доньки, з якою укладено договір на навчання, то такі документи повинні прийматися податковими органами, а зазначені у них суми братися до розрахунку податкових зобов’язань. Але якщо ж ваша донька сама отримувала заробітну плату протягом минулого року, то документи прийматися не будуть.
Для того щоб отримати право на податковий кредит на навчання непрацюючого члена сім’ї першого ступеня споріднення, платник податків має додатково надати копію договору про навчання та документально підтвердити родинні стосунки.
Коли ж договір на навчання укладено між вузом та одним з батьків студента, а в квитанції на оплату зазначено ім’я студента, батько (мати) може скористатися правом на податковий кредит на навчання своєї дитини, якщо він пред’явить квитанції оплати навчання згідно з укладеним договором, оформлені на ім’я дитини-студента, яка не має самостійних джерел доходу.
Якщо ви навчаєтеся самі та одночасно навчаєте дитину, або навчаєте двох і більше дітей, то маєте право на включення до свого податкового кредиту сум витрат, фактично сплачених за навчання себе та членів своєї сім’ї першого ступеня споріднення, за умови, що сума нарахованого податкового кредиту не перевищує суми заробітної плати, одержаної протягом такого звітного року.