Про березневі турботи в саду розповідає садівник Петро Потапенко:
— Сніжна зима затрималася в наших широтах. Є час закінчити лютневі роботи. Та вже пора і для весняних клопотів у саду. Коли почне танути сніг, у низинах треба вчасно спускати талу воду через обвідні канавки. У такій воді дуже мало кисню і корені дерев та кущів у ній задихаються. До того ж на такій ділянці накопичуються шкідливі для дерев речовини. Особливо боїться тривалого підтоплення суниця.
У цей час заготовляють добрива, отрутохімікати. У мерзлоталий ґрунт вносять мінеральні й місцеві добрива (гній, перегній тощо). І обов’язково мульчують (розпушують) ґрунт навколо дерев. Від моху і лишайників плодоносні дерева і кущі обприскують розчином мідного або залізного купоросу. Також зрізають трутовиків, розчищають і дезінфікують рани на стовбурах і кістякових гілках, що ушкоджені чорним раком.
Велика і відповідальна робота для садівника в період спокою дерев — обрізання. Його ціль — правильно сформувати крону. Від цього залежить скоростиглість, здатність дерева утримувати великий урожай плодів, протистояти вітрам і зливам, снігопадам і зледенінню. Обрізання також сприяє кращому освітленню гілок і крони дерев, а отже, і продуктивнішому фотосинтезу листя. З багатьох способів формування крони дерева найбільш прийнятні:
   Розріджено-ярусна крона. Формується з п’яти—семи кістякових гілок першого порядку. У нижньому ярусі залишають дві—три гілки, що виросли із суміжних бруньок, рівномірно розташованих у просторі. Інші кістякові гілки в другому ярусі. Відстань між ярусами — 50—60 см для середньо- і слаборослих дерев і 80—100 см для сильнорослих.
   Лопатева крона. В основу покладено розріджено-ярусне розміщення кістякових гілок у два—три яруси по три—чотири гілки в кожнім. Відстань між ярусами: 60—100 см від першого ярусу і 50—80 см від другого і решти. Кістякові гілки в ярусах розташовують так, щоб вони були в єдиній вертикалі і в проекції крони утворювали три—чотири лопаті.
Обрізати гілки треба гострим інструментом — це прискорить їх загоєння. Зрізи більше сантиметра не забудьте замазати садовим варом або олійною фарбою. Однолітні гілки обрізають над брунькою під кутом 45 градусів, а гілки для розріджування — біля основи “на кільце”. І пам’ятайте: обрізання треба встигнути зробити навесні до набрякання бруньок.