Ранкове засідання 14 травня

 Парламентська хроніка
Порядок денний середи було побудовано так, що спочатку парламентарії мали включити до розгляду низку законопроектів, а вже потім перейти до обговорення проектів у першому читанні. Щоправда, більшість документів сесія відмовилася вносити до порядку денного. Із 27 було підтримано лише три: проект закону про внесення змін до Закону України «Про статус народного депутата України» (щодо забезпечення діяльності), проект закону про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України (щодо забезпечення особистого голосування народними депутатами України) та проект про внесення змін до статті 51 Кодексу законів про працю України щодо захисту здоров’я вагітних жінок.
Водночас сесія у першому читанні розглянула проект закону про приватну детективну (розшукову) діяльність. За словами одного з авторів документа Віктора Швеця, у більшості країн приватна детективна (розшукова) діяльність визнана на державному рівні. Врегульована законами й оптимально використовується задля збільшення можливості громадян та юридичних осіб у захисті своїх законних прав та інтересів.
Під час обговорення цього проекту депутати наголошували, зокрема, що ініціатива заслуговує на підтримку, але сам проект потребує суттєвого доопрацювання.
Підтримати проект у першому читанні рекомендував парламенту й профільний Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності. Щоправда, кількість присутніх у сесійній залі народних депутатів не гарантувала результативного голосування. Тож Голова Верховної Ради Олександр Турчинов поставив проект на сигнальне голосування — табло системи «Рада» висвітлило 169 голосів «за» (ПР — 26, «Батьківщина» — 41, «УДАР» — 16, група «Економічний розвиток» — 16, група «Суверенна європейська Україна» — 21, ВО «Свобода» — 25, КПУ — 0, позафракційні — 24). Відтак ухвалення рішення депутати відклали на наступний пленарний день.
Депутати розглянули також проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення рівня соціального захисту ветеранів війни». Цим проектом, зокрема, пропонується переглянути умови передачі автомобіля, визнаного гуманітарною допомогою, після смерті особи з інвалідністю у власність одному з членів сім’ї; розширити коло осіб, на яких поширюються пільги членів сім’ї померлих ветеранів війни. Крім того, пропонується надавати ветеранам війни додаткову оплачувану відпустку тривалістю 14 робочих днів на рік.
Варто зауважити, що під час обговорення проектів декілька разів від колишніх представників фракції Партії регіонів, зокрема Олександра Стояна та Ярослава Сухого, звучала пропозиція, що не варто проводити пленарні засідання напередодні президентських виборів. Аргументували тим, що досі парламент зазвичай саме так і вчиняв, а також тим, що багато депутатів супроводжують кандидатів у Президенти і тому не можуть бути присутніми у сесійній залі.
У відповідь на ці пропозиції Голова Верховної Ради Олександр Турчинов зауважив: «Я вважаю, керівники фракцій зобов’язані забезпечити явку, якщо депутатам потрібне особливе нагадування, що треба працювати. Справді, наступний тиждень останній до завершення президентської кампанії, і ми можемо обговорити з вами якийсь формат, який дозволить багатьом взяти участь у виборчій кампанії. Але по четвергу не може бути навіть жодних натяків. Будемо працювати і голосувати всі закони. Сьогодні ми пішли на поступку — перенесли голосування, але наступного разу цього не буде. Дякуватимете народним депутатам-колегам за провалені закони».
Насамкінець з парламентської трибуни склали присягу новообрані члени Вищої ради юстиції Сергій Власенко, Сергій Бондар та Лілія Мазур.
Водночас Голова Верховної Ради доручив головам СБУ, Державної прикордонної служби та Генеральної прокуратури негайно оприлюднити інформацію щодо безперешкодного виїзду так званого «народного губернатора» Луганщини Валерія Болотова за межі України. Про це під час пленарного засідання повідомив позафракційний Олег Ляшко. За його словами, у вівторок через прикордонний пункт «Довжанський» у Луганській області до Російської Федерації з України виїхав так званий «народний губернатор» Луганської області Валерій Болотов. Депутат зацитував повідомлення помічника голови Державної прикордонної служби Сергія Астахова: «не бежал, а официально выехал через пункт пропуска «Должанский» как гражданин Украины. Как разъяснили в Госпогранслужбе, никаких поручений по Болотову со стороны правоохранительных органов Украины не было, не было никакого запрета на выезд ему за границу».
З огляду на це, О. Ляшко заявив: «У мене питання до Генеральної прокуратури, Державної прикордонної служби, СБУ та всіх інших, хто розказує країні, що проводиться антитерористична операція. Як людина, на руках якої кров, убивства наших людей, розкол країни, вільно перетнула кордон? Що це за антитерористична операція? У нас є правоохоронні органи чи нема? Що відбувається? Це профанація, імітація чи це державна зрада?».
Заяву О. Ляшка Олександр Турчинов попросив оформити у вигляді офіційного доручення ГПУ, СБУ та Державній прикордонній службі дати офіційні пояснення щодо оголошеного факту.
Із днем народження цього дня вітали народного депутата Євгена Мельника. Водночас заступник Голови Верховної Ради Руслан Кошулинський зауважив, що поряд із радісними подіями маємо, на жаль, сумні. «На Сході країни відбуваються складні, важкі процеси. Знову є загиблі під час антитерористичних операцій, зокрема, сім десантників 95-ї аеромобільної бригади Збройних Сил загинули під час зіткнення з терористами. Вони потрапили у засідку і у нерівному бою наші вояки загинули», — зазначив він. Депутати хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих військових.
Водночас під час виступів народних депутатів позафракційний Володимир Литвин зауважив: якщо й далі так триватиме антитерористична операція, то Верховній Раді сідати не треба буде, а стояти і вшановувати пам’ять людей. В. Литвин наголосив, що за результатами закритого засідання було ухвалено постанову, але вона й досі не підписана. «Тому я вимагаю, щоб ця постанова була підписана, оскільки дозволить вирішити певною мірою питання зміцнення безпеки держави. У цій постанові пропонуються очевидні речі — має бути призначена людина, авторитетна, яка користується повагою, знана в секторі безпеки, яка могла би проводити операції, щоб, головним чином, зберегти життя військовослужбовців і мирних громадян», — наголосив він.
Зранку під стінами парламенту відбувся нечисленний мітинг представників громадської організації «Люстрація». З плакатами у руках «Арсеній, де люстрація» активісти вимагали від уряду відставники Ігоря Діденка, якого нещодавно було призначено на посаду заступника міністра енергетики. За словами протестувальників, у 2010 році І. Діденка було засуджено до трьох років умовно Печерським районним судом за розтрату належного «Росукренерго» природного газу та його незаконного розмитнення в лютому-березні 2009 року. Відтак, йому судом заборонено займати будь-які керівні посади, наголошували активісти.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.
Довsдково
Досвід країн, у яких приватна детективна діяльність законодавчо врегульована, показує, що функціонування приватних детективів, детективних підприємств та їх об’єднань значно підвищує відповідальність державної правоохоронної системи за своєчасне й високопрофесійне реагування на потреби громадян і суспільства, звільняє правоохоронців від необхідності виконання багатьох незначних та невластивих їм функцій, сприяє загальному оздоровленню криміногенної ситуації.
Хвилина мовчання за загиблими десантниками.