Вечірнє засідання 13 травня

На початку засідання Голова Верховної Ради Олександр Турчинов повідомив, що тривають консультації напередодні проведення у Верховній Раді загальноукраїнського круглого столу національної єдності. Він оголосив коротку перерву і запросив керівників фракцій на консультації для обговорення подальшої роботи.

О. Турчинов повідомив про створення у Верховній Раді нового міжфракційного депутатського об’єднання «Антикризова група», головою якого обрано народного депутата Ігоря Рибакова, заступником — Ігоря Опанащенка.

Перейшовши до розгляду проектів законів, голова Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Давид Жванія запропонував повернутися до включення законопроекту про внесення змін до Закону України «Про вибори Президента України» щодо забезпечення належної організації та проведення виборчого процесу. Однак народні депутати не підтримали цю пропозицію. Не зажадали парламентарії й розглянути проекти постанови про зниження тиску контролюючих органів на малий та середній бізнес у 2014—2017 роках, закону про списання заборгованості зі сплати податків і зборів (обов’язкових платежів) суб’єктів малого і середнього бізнесу та про зміни до закону про місцеві вибори щодо обрання міських голів за мажоритарною системою абсолютної більшості та в два тури. Віталій Журавський пояснив безрезультативне голосування тим, що більшість народних депутатів не бажають проводити вибори Київського міського голови в два тури та не хочуть суміщення посад голови Київської міської державної адміністрації і виборного міського голови. І тому запропонував берегти час і приступити до розгляду тих законопроектів, на які конче чекає Україна.

Парламентарії розглянули низку законопроектів у першому читанні. Однак депутати не підтримали за основу жоден із законопроектів про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за порушення законодавства у сфері надання адміністративних послуг та проект закону про внесення змін до пункту 15 Перехідних положень Земельного кодексу України (щодо запобігання тіньовій торгівлі землями сільськогосподарського призначення).

Верховна Рада 263 голосами прийняла проект постанови про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з розслідування фактів масових вбивств мирних громадян у містах Одесі, Маріуполі та Красноармійську, а також в інших містах на Півдні та Сході України.

Основним завданням нової ТСК визначено одержання повної та достовірної інформації щодо обставин масових вбивств мирних громадян. Головою Тимчасової слідчої комісії обрано народного депутата Антона Кіссе, заступником — Вадима Мерікова. ТСК діятиме два місяці з дня прийняття постанови. А не пізніше 15 червня парламент має заслухати звіт ТСК на пленарному засіданні Верховної Ради України.

За результатами голосування не знайшли також підтримки сесійної зали проекти законів про внесення змін до законів України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» та «Про Державний земельний кадастр» (щодо здійснення державної реєстрації права власності на земельні ділянки, сформовані в результаті поділу та об’єднання) і про внесення змін до законів України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» та «Про Державний земельний кадастр» щодо особливостей реєстрації права власності на нерухоме майно, яке виникло у порядку спадкування.

Під час обговорення деякі народні депутати обурювалися з приводу низької результативності роботи парламенту, звинувачували колег у небажанні працювати і навіть лунали заклики до розпуску парламенту. О. Турчинов пообіцяв винести на голосування останній обговорений законопроект на наступному пленарному засіданні, висловивши сподівання на належне ставлення депутатів до виконання своїх обов’язків.