Під час виступу «короля алігаторів» щелепа крокодила звисала над колінами глядачки в першому ряду

Національний цирк України — свого часу один з трьох найвідоміших у Союзі (ще — Ленінградський та Московський на Цвітному бульварі) вирішив відродити колишню славу. Першим кроком стала програма «Сузір’я одержимих», де виступали артисти найвищого класу. Нині НЦУ презентував нову програму — «Міжнародний цирк». На київську арену з’їхалися циркачі з України, Румунії, Росії, Франції (кажуть, що іноземних гостей Київський цирк не приймав уже років 17!). І вся ця компанія буде в столиці аж до 25 травня. Планувалися ще виступи артистів з Великої Британії та Угорщини, але революційний тоді Київ — відлякав. А коли вже й надумалися, було пізно: не встигли з оформленням віз. Проте «Міжнародний цирк» має всі шанси знову завоювати українського глядача.

Ці артисти можуть виступати до 80 років


Безумовно, родзинкою шоу став «король» алігаторів і пітонів майстер Карах Кхавака з Франції. Атракціон «Дресура чи гіпноз? Вирішуйте самі!» — то для любителів гострих відчуттів. Уявіть собі: на арені з’являються сім крокодилів — кілограмів по 100—150 (кожного зеленого артиста виносять троє чоловіків!), а навколо манежу — жодної загороджувальної сітки. Крокодили, не поспішаючи, ходять, аж поки французький майстер робить «трах-тібідох» і вони завмирають, наче загіпнотизовані. Одного алігатора він «зачарував», коли той вже перелазив через бордюр. Щелепа цього красеня зависла практично над колінами дівчини, що сиділа в першому ряду! А коли Карах Кхавака «зняв закляття» — 100-кілограмовий артист перевалився через манеж просто під ноги глядачів. (Дівчата з першого ряду в сусідньому секторі порозбігалися, як миші). Але найбільш інтригуючий момент — «смертельний номер»: дресирувальник кладе голову до пащі хижака... Жарти жартами, а там 74 зуба і сила стискання щелеп — сім атмосфер.
Майстер каже, що серед крокодилів є талановиті артисти і нездари. Щоб визначити, чи піддаватиметься «зубастий» дресируванню — треба приблизно рік бавитися з твариною, водити, як cобаку, на повідку... Карах Кхавака — представник відомої циркової династії. Його батько й брат — теж небайдужі до крокодилів. У їхній сім’ї був екземпляр, який трапляється, за словами Кхавака, один на сто тисяч — він стрибав і висмикував курку з рота дресирувальника. До речі, курка — це улюблена їжа крокодилів (їх годують рибою, м’ясом, серцем, нирками). І ще одна цікава деталь: на сцені крокодил може працювати до 80 років.


Їхали ведмеді на ... машині


Менш екзотичні, але не менш небезпечні артисти програми — дресировані ведмеді з Московського цирку на Цвітному бульварі. Михасі на велосипедах — атракціон кумедний, але не новий. А от на автомобілі — такого кияни ще не бачили. Дресирувальник Віктор Кудрявцев привіз до Києва сім своїх підопічних. Він не заперечує, що ведмідь — підступна тварина, одна з небагатьох, що нападає без попередження. Але це не заважає йому любити їх і виховувати. Мало того, не змінило його думки навіть те, що Кудрявцев майже півроку не виступав через травму, яка сталася з вини ведмедя.
Мабуть, кожна тварина має свою унікальну історію. От одного медведика з групи Віктора Кудрявцева звуть Білка. Його дресирувальник забрав з розподільника, де собак натравлювали на ведмедя. Від стресу клишоногий посивів, тому й назвали — Білка. Кудрявцев лікував його два роки, аж поки ведмідь зміг виступати на сцені. А ще одного «друга» Кудрявцеву привезли з Алтаю. Ведмежа вміщувалося в коробку з-під взуття! Усі дивувалися: це ведмідь? А зараз йому дев’ять років і важить такий Топтигін 270 кілограмів.


Талановита молодь


У вересні минулого року на манежі Національного цирку відбувся всеукраїнський фестиваль циркового мистецтва «Молодий цирк». Першу премію отримали брат і сестра Марія та Максим Акімови з Одеси. Тепер цей акробатичний дует можна побачити у програмі «Міжнародного цирку». Ще один дует — володарі Гран-прі цього фестивалю — повітряні гімнасти Ольга та Сергій Легенда представляють Донецький цирк. У програмі ще є багато цікавих номерів — румунські акробати (керівник Драгоміл Ніку), російські повітряні гімнасти (Едуард Тищенко) і наша Оксана Вигорницька з дресированими ламами. Безсумнівно, шоу вийшло цікавим і яскравим.