Парламентська хроніка

Ранкове засідання 13 травня

 «Плани Російської Федерації з дестабілізації ситуації в Україні під час святкових днів повністю провалилися», — заявив на початку пленарного засідання Голова Верховної Ради, в. о. Президента України Олександр Турчинов. Він зазначив: незважаючи на те, що готувалися провокації, святкові та вихідні дні минули гідно і спокійно в усіх регіонах, окрім двох областей. Водночас, зауважив глава парламенту, у Донецькій та Луганській областях продовжують діяти багато терористичних угруповань, вони поводяться зухвало, вбивають і викрадають людей, і для зупинення цього українська влада проводить антитерористичну операцію, мета якої — захистити життя і здоров’я наших громадян. Сьогодні ситуація стабілізується на півночі Луганської області, півдні та заході Донбасу. Голова Верховної Ради підкреслив, що так званий референдум, який відбувся на Донбасі минулої неділі, є «фарсом», наслідком якого є лише одне — кримінальна відповідальність тих, хто його ініціював.

Під час виступів від фракцій промова лідера КПУ Петра Симоненка збурила сесійну залу. Симоненко звинуватив українську владу та виконавців антитерористичної операції в тому, що вони воюють із власним народом і вбивають інакомислячих. Симоненко, не підбираючи слів, сипав лайками і образами.

Реакція головуючого не забарилася. У відповідь Голова Верховної Ради Олександр Турчинов зупинив виступ Симоненка і позбавив його слова. «Брехунам не місце в парламенті, — сказав Турчинов. — Брехати будете в іншому місці. Цинізм комуністичної фракції просто шокує. Симоненко повторює пропаганду і дезінформацію Російської Федерації. Це цинічна брехня». О. Турчинов назвав такі твердження брехнею та дезінформацією і позбавив П. Симоненка слова. Він нагадав, що терористи напали на міськуправління міліції в Маріуполі, й міліціонерів захистила саме рота українських десантників.

О. Турчинов заявив, що останнім часом надходить дуже багато інформації про надання Компартією України допомоги, і він звертатиметься до Міністерства юстиції з проханням перевірити можливий зв’язок представників Комуністичної партії України з терористичною і сепаратистською діяльністю на Сході країни. І за наявності доказів Мін’юст має подати матеріали щодо заборони Комуністичної партії України.

Ірина Геращенко («УДАР») продемонструвала фото на планшеті відірваної ноги українського солдата, учасника АТО, якого було поранено з гранатомета так званими «мирними мешканцями Донбасу» в Маріуполі. А депутат від «Батьківщини», голова Херсонської обласної державної адміністрації Юрій Одарченко заявив про свій намір подати в суд на  П. Симоненка за «нахабну брехню, наклеп, підлу ганебну пропаганду».

Після позбавлення слова лідера комуністів його однопартійці оточили парламентську трибуну. На вимогу двох фракцій — Партії регіонів та КПУ — головуючий оголосив позапланову перерву.

Зранку зареєструвалося 266 народних депутатів.

Депутати вшанували хвилиною мовчання тих, хто загинув унаслідок силового протистояння на Донбасі.

Голова Верховної Ради Олександр Турчинов повідомив про чергові ротації у складі депутатських фракцій і груп. Народний депутат Володимир Зубик покинув лави депутатської групи «Суверенна європейська Україна», Єгор Фірсов поповнив ряди депутатської фракції «УДАР», водночас із фракції «УДАР» виключено депутата Юрія Савчука. Зі складу фракції Партії регіонів вийшов Янукович Віктор Вікторович (молодший син екс-президента Віктора Януковича).

Віктор Янукович (молодший) на своїй сторінці у Фейсбуці пояснив своє рішення тим, що «відбулося переродження партії (або виродження, якщо хочете). ПР, колись рідна партія, якій я віддав понад десять років, переживши з нею багато злетів і падінь, деградувала», — заявив він.

Водночас місце перебування Януковича-молодшого і його брата Олександра залишаються невідомими. Віктор Янукович-старший перебуває в міжнародному розшуку за злочини проти людяності.

Після виступів від фракцій депутати проголосували за дострокове припинення повноважень народних депутатів, призначених до складу Кабінету Міністрів та інші посади, — Віталія Яреми, Володимира Бондаренка, Сергія Топалова, Тетяни Слюз. Водночас депутати не підтримали заяви про дострокове складання повноважень депутатів від АР Крим Сергія Брайка і Бориса Дейча.

Після перерви Нестор Шуфрич (Партія регіонів) заявив, що задля врегулювання ситуації у державі повинен відбутися діалог, і вимоги людей на Сході України мають бути задоволені, люди мають бути почуті. «Сьогодні, щоб заспокоїти людей, треба зробити те саме, що було зроблено у Києві 20 лютого, — прийняти рішення про припинення вогню», — сказав Н. Шуфрич і закликав сьогодні вчинити так само. Депутат запропонував створити в парламенті слідчу комісію з вивчення фактів загибелі мирних жителів в Одесі та на Донбасі, щоб винні були покарані. А також проголосувати закон про амністію всіх протестувальників, які добровільно відмовляться від проведення акцій протесту. При цьому Шуфрич висловив думку, що на загальнонаціональному круглому столі, який розпочне свою роботу сьогодні в парламенті, повинні бути присутні люди, які приймають рішення, і представники регіонів.

Опісля депутати перейшли до голосування за обговорені раніше законопроекти. Парламент прийняв у другому читанні та в цілому пакет законопроектів, спрямований на спрощення, а в перспективі — скасування візового режиму між Україною та Євросоюзом, а також що сприятимуть боротьбі з корупцією.

Зокрема, проект закону про внесення змін до статті 1 Закону України «Про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту» (щодо врахування документів у сфері міграції) суттєво розширює коло іноземців та осіб без громадянства, що матимуть підстави для отримання додаткового та тимчасового захисту в Україні.

Проект закону «Про внесення змін до Закону України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності» вдосконалює процедуру видачі документів дозвільного характеру, оформлених центральними органами виконавчої влади через дозвільні центри, що створені на рівні районів та областей.

Законопроектом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо засвідчення вірності копій (фотокопій) документів і виписок з них та справжності підпису на документах», прийнятому в цілому, скорочено перелік нотаріальних дій, мінімізовано витрати споживачів нотаріальних послуг та врегульовано доступ до таких послуг усіх верств населення, скасовано у ряді випадків вимоги щодо обов’язкового нотаріального посвідчення правочинів та фактів, що мають юридичне значення, а також нотаріального засвідчення документів для надання їм юридичної вірогідності.

Закон «Про внесення змін до законів України, пов’язаних з діяльністю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у сфері захисту персональних даних», прийнятий у цілому, покладає на Омбудсмена функції захисту персональних даних.

Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (щодо запобігання та протидії дискримінації в Україні) розширює перелік ознак, дискримінація за якими забороняється, поняття форм дискримінації, а також повноваження Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини тощо.

Проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері державної антикорупційної політики у зв’язку з виконанням Плану дій щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України набрав 289 голосів. Зокрема, запроваджуються такі нові види покарання, як «спеціальна конфіскація», яка застосовується судом за відсутності складу злочину, а також у випадках, коли особа звільняється від кримінальної відповідальності або кримінального покарання, або є неосудною.

Згідно із законом суд може застосувати до юридичної особи штраф у двократному розмірі незаконно одержаного прибутку. У цілому також прийнято проекти законів «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту прав інвесторів», «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців» (щодо реорганізації державних установ та спрощення припинення юридичних осіб), «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення процедури державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичних осіб-підприємців за заявницьким принципом», «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення процедури державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичних осіб-підприємців за заявницьким принципом», «Про внесення змін до Податкового кодексу України» (щодо звітного періоду при застосуванні норм трансфертного ціноутворення).

У першому читанні схвалено проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо формування земельних ділянок та їх державної реєстрації на підставі документації із землеустрою, розробленої до 2013 року), «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» щодо відповідальності посадових та службових осіб органів державного нагляду (контролю).

Депутати вітали з Днем народження народного депутата Лілію Гриневич.

ДОСЛІВНО

Олександр ТУРЧИНОВ, Голова Верховної Ради України, в. о. Президента України:

— Я проситиму про звернення до Міністерства юстиції, оскільки є дуже багато інформації та матеріалів щодо співучасті представників КПУ в організації сепаратистської та терористичної діяльності. Я просив би Мін’юст дослідити це питання і за наявності доказів звернутися до суду з приводу заборони Комуністичної партії в Україні.

Розмова біля трибуни після виступів представників фракцій.

Валерій Мошенський, Ігор Рибаков, Сергій Матвієнков. 

Фото Олександра КЛИМЕНКА.