Чернівці. На пустирі одного із чернівецьких масивів бомж знайшов скарб золотих монет: більш як 200 царських п’ятирублівок, датованих 1898—1900 роками, загорнутих у зотлілу тканину. Скарб, вірогідно, було привезено самоскидом разом із розвалинами саманного будинку. Громадянин без місця проживання виявився людиною щедрою — почав обдаровувати монетами червоного золота школярів. Посилав їх до валютників міняти золоті монети на гривні, щоб потім купити спиртне.

Один із міняйлів заходився викуповувати царські п’ятирублівки по 20 гривень за штуку. Але чутки були прудкішими за лихваря. І вже наступного дня, окрім мешканців мікрорайону, до пошуку монет долучилися наукові співробітники Буковинського центру археологічних досліджень при Чернівецькому національному університеті. На відміну від окремих «старателів», котрі й досі знаходять розсипані в землі монети, археологам розбагатіти не вдалося. Проте вони встановили, що монети оригінальні й, окрім грошової, становлять історичну та нумізматичну цінність.

Згодом до розшуку монет і щасливчиків долучилася міліція, бо наш бомж, напевно, не знав, що якби він здав скарб державі, його статок зріс би на 25 відсотків вартості знайденого. А тепер він може відбути за грати згідно зі ст. 343 КК України.

До речі, разом з монетами у вузлику знайшли жетон агента румунської таємної поліції з викарбуваною датою: 1939 рік.