Нещодавно директора Департаменту утилізації Міністерства оборони України Валерія Байкова не пропустили на артилерійську базу ракет і боєприпасів, розташовану в селі Новобогданівці Запорізької області. Він прибув сюди із службового обов’язку. І своє затримання на КПП сприйняв адекватно. Мовляв, охорона права. Вона виконує свої функції.
Із листопада за правопорядок і пропускний режим на новобогданівському об’єкті відповідає підрозділ спеціальної моторизованої бригади міліції внутрішніх військ МВС України. У цьому підрозділі служить і пес Колян.
Нагадаємо: у травні цього року Новобогданівка в буквальному розумінні цього слова прогриміла на увесь світ. У той час, стверджують військові, на місцевих складах було 4812 умовних вагонів вибухонебезпечних «виробів». 275-ту артилерійську базу ракет і боєприпасів рвало тиждень. Понад 40 відсотків її вмісту під час пожежі дістало механічні пошкодження. Ця ситуація змусила серйозно задуматися про небезпечний стан наших арсеналів.
Було прийнято рішення охорону деяких військових баз і складів передати внутрішнім військам МВС. Під їхню опіку Міноборони уже віддало два своїх об’єкти: один — у Криму, другий — у Запорізькій області, у селі Новобогданівка. Загалом військове відомство планує віддати під опіку ВВ 38 таких арсеналів. Дотепер склади охороняла воєнізована охорона — доблесні бійці ВОХР. Нагадаємо, що в результаті реформування Збройних Сил до 2010 року на території України має залишитися 68 військових складів.
275-ту базу «вевешники» приймали півроку. З 10 листопада цей, поки ще військовий, об’єкт охороняється підрозділом МВС. Він відповідає за охорону технічної території. На цій техтериторії знаходяться боєприпаси, утилізацією яких займається Міноборони.
— Скільки там і чого, я точно не знаю. Технічні характеристики боєприпасів, чесно кажучи, нас мало хвилюють, — зауважує начальник управління центрального територіального командування внутрішніх військ генерал-майор Микола Мишакін.
Утім, це справді не входить в обов’язки охоронців. Їхне завдання — не допустити на об’єкт сторонніх і  убезпечити контрольовану територію. На жаль, охороні вже доводилося застосовувати зброю. Слава Богу, поки що на попередження. Затриманих передали в райвідділок міліції міста Мелітополя.
Багато охочих проникнути на територію бази. Порушників приваблюють металобрухт, кольоровий метал, а іноді й вибухові речовини. Місцеві жителі звикли «працювати» на території бази практично безперешкодно. Тепер тут охорона серйозна. А за проникнення на територію складів і спробу розкрадання матеріалів порушуються кримінальні справи.
Та й сам підхід до охорони тут професіональний. На базі встановлено кілька запобіжних огороджень у вигляді колючого дроту. Пройти на мінні поля можна лише через спеціальну рамочку, як в аеропорту. Запобіжний паркан, за яким контрольно-світлова смуга. Усе серйозно. Солдати озброєні автоматами Калашникова. Між спостережними вишками на землі територію охороняють собаки. У Мелітополі (за 28 км від складів) дислокується батальйон спецчастин ВВ. Він по тривозі за 10 хвилин буде готовий до кидка в Новобогданівку.
Усе це гарантує безпеку об’єкта. Що всім своїм виглядом підтверджує руде кошеня П’ятниця. Воно навіть не боїться командного голосу начальника і поруч із генерал-майором Мишакіним почувається цілком комфортно.
P. S. Утилізацією боєприпасів у Новобогданівці займається компанія «Укроборонсервіс», з якою Міноборони уклало договір. Загалом має бути очищено та рекультивовано 176 га території. Після чого база перестане існувати. За словами першого заступника міністра оборони України Олександра Стеценка, мир на землі 275-ї військової бази повинен настати через два з половиною роки.