У неділю в Донецькій та Луганській областях пройшов так званий референдум, підсумки якого не визнає ані офіційний Київ, ані Захід
 
Місцеві журналісти повідомляли, що заради експерименту змогли проголосувати по кілька разів за тим само паспортом, але в різних місцях. Незалежних спостерігачів не було, а «членів комісій» набрали зі шкільних учителів. У деяких містах і селищах організували голосування просто на вулиці — в наметах, на площах і навіть в автомобілях. Про таємницю волевиявлення вже не йшлося: бюлетені заповнювали «на колінці».
«Я хочу, щоб був мир, не стріляли, як у Маріуполі і Слов’янську. Тому проголосував «за», — пояснив 57-річний донеччанин Віталій.
Ще одна учасниця голосування, яка назвалася Катериною, зізналася: «Я голосувала за майбутнє, за незалежність Донбасу. Щоб він залишався у складі України, але був самостійним». На дільниці приходили люди різного віку, які жваво обговорювали останні події в області. У кожному українському журналісті підозрювали члена «Правого сектору» і прискіпливо вивчали посвідчення. Представники донецьких медіа скаржилися на заборону фотографувати процес голосування. А прес-конференції очільника так званої Центральної виборчої комісії Романа Лягіна відвідували лише іноземні та російські ЗМІ. О 16 годині він оголосив:
— Ми боремося за право на самовизначення. Тобто статус Донецької області після оголошення підсумків референдуму не зміниться абсолютно. Ми не перестанемо бути частиною України, ми не станемо частиною Росії. Ми лише заявимо всьому світу, що хочемо змін. Хочемо бути почутими, хочемо вирішувати долю свого регіону самі.
Оптимізм «голови ЦВК» трохи попсувало повідомлення прес-служби СБУ, згідно з яким у день голосування поблизу Маріуполя затримали двох мешканців області, які власним авто «перевозили 10 тисяч бланків бюлетенів незаконного опитування щодо самовизначення Луганської та Донецької областей». В усіх бюлетенях була заздалегідь проставлена позначка «так» на підтримку так званої Донецької народної республіки.
Серед жертв — силовики і мешканці міст
Та найбільш резонансними подіями у вихідні стало навіть не голосування, а драматичне протистояння у Маріуполі та Красноармійську, а також чергова активна фаза антитерористичної операції. Зокрема, у приморському місті 9 травня, за даними департаменту охорони здоров’я обласної держадміністрації, під час антитерористичної операції 9 осіб загинули та ще 42 дістали поранення. Серед загиблих — начальник відділу ДАІ міста 41-річний Віктор Саєнко, а також співробітник батальйону патрульної служби Михайло Єрмоленко. Було викрадено начальника міськвідділу міліції Валерія Андрощука, однак учора повідомлено, що його, хоч і з численними травмами, але звільнено.
Епіцентром подій стала будівля міського відділу міліції, де спочатку сталася сутичка озброєних людей та силовиків, а потім спалахнула пожежа. Під час спецоперації в центрі міста лунали постріли й вибухи, рухалася важка бронетехніка, піднімався дим від запалених покришок. Перекриті барикадами вулиці Маріуполя перетворювалися на рубежі оборони, громадський транспорт практично припинив роботу. 
Громадська думка розділилася: частина маріупольців висловилася проти проведення АТО, інша — закликала «визволити місто від бандитів». Не підтримали силові дії «батьки міста» та керівники найбільших підприємств. Увечері п’ятниці військові прийняли рішення припинити спецоперацію і вийшли з Маріуполя. Субота стала днем жалоби за загиблими, а от повертатися до нормального життя місто буде ще довго. У міськраді повідомили, що для охорони громадського порядку збільшено кількість патрулів міліції та громадського формування, а керівництво компанії «Метінвест», яка керує двома металургійними комбінатами, пообіцяло створити дружини із числа працівників.
У неділю ввечері конфлікт із застосуванням зброї стався в Красноармійську, куди прибули кілька десятків людей у камуфляжі та з автоматами. Вони назвалися бійцями Національної гвардії та взяли під контроль будівлі міської ради і міського відділу міліції. Військових недружньо зустріли дві сотні місцевих мешканців. Деякі з них від словесної сутички перейшли до активних дій: групу бійців оточили агресивно налаштовані молодики, які погрожували відібрати зброю. Військові дали попереджувальні постріли в повітря. На відео, записаному на місці подій, видно, як один із місцевих мешканців штовхнув бійця, намагаючись відібрати автомат. Зброя вистрелила в нападника. Результат сутички — одна людина вбита та ще одна поранена. Кого саме представляли озброєні люди, невідомо. У МВС спростували інформацію про те, нібито конфлікт стався за участі батальйону міліції спеціального призначення «Дніпро». Розпочато розслідування за статтею «умисне вбивство».
Базар капітулює перед «Донецькою республікою»
В очікуванні «гарячих» вихідних два великі торговельні центри міста практично припинили роботу, а половина кіосків на Центральному ринку Донецька закрилися. Решта працювала лише півдня. Розташування магазину на центральній вулиці донедавна було перевагою, а нині — загрозою для бізнесу, адже віднедавна масові акції в шахтарській столиці супроводжуються мародерством і вандалізмом. І якщо першими злякалися й вивезли товар власники дорогих автосалонів та бутиків, то тепер настала черга й для дрібних торговців.
Ринкові продавці, які наважилися відчинити ятки, жваво обговорювали ситуацію в місті.
— Торгівлі немає. Хазяйка закрила дві «точки» в центрі, придивляється щось на околицях, — бідкалася одна продавщиця.
— Зате тепер будуть прямі рейси до Челябінська і Хабаровська. На заробітки полетимо, — іронізують двоє чоловіків із ятки навпроти.
— Не знаю, як ви, а я — до Білорусі, бульбу копати. Мені там подобається, — відгукнулася ще одна працівниця прилавка.
Такі настрої панували в обласному центрі за день до псевдореферендуму, що його проводила самопроголошена «Донецька народна республіка». «Капітулювали» не лише продавці, а й значна частина чиновників у містах і районах області, де директори шкіл отримали розпорядження відкрити навчальні заклади для проведення голосування 11 травня. Таке рішення обґрунтовували прагненням зберегти майно і дозволити дітям продовжити навчання в понеділок.
Донецька область.