Чотири бронзові погруддя Героїв Радянського Союзу, уродженців міста над Бугом, встановили у Вінниці на території музею під відкритим небом Повітряних сил, що є філіалом Національного військово-історичного музею України. На постаментах викарбувано імена: Федір Дахновський, Петро Матієнко, Віталій Топольський та Володимир Шарапа. Ініціаторами створення Алеї Слави були вінницькі ветеранські організації. З такою пропозицією вони звернулися до міської ради і їхній задум втілили в життя.

— Вшановуючи пам’ять про тих, хто ціною власного життя виборов Велику Перемогу, низько схиляємо голови також перед усіма, хто захищав Вітчизну від агресорів, пережив роки окупації та пекло концтаборів, піднімав з руїн і відроджував рідний край, — зазначив у своєму виступі командувач Повітряних Сил Збройних Сил України, генерал-полковник Юрій Байдак. — Обов’язок нинішніх поколінь — бути гідними продовжувачами справи переможців, що врятували нашу країну від ворога і своєю мужністю довели усьому світу, що ніколи не скоряться загарбникам.

Про те, що саме Україна і Білорусь зазнали найбільших людських втрат під час минулої війни, нагадав присутнім в. о. міського голови Вінниці Сергій Моргунов. Говорив і про тих українських військових, які нині гинуть на Сході України у боротьбі з терористами.

— Не так давно керівництво Російської Федерації заявляло про те, що перемогу у Великій Вітчизняній війні можна було б здобути і без українців, — наголосив Сергій Моргунов. — Але ми всі знаємо, що кожен п’ятий, хто загинув під час війни, — це був українець, кожен четвертий — білорус, а західні історики взагалі називають Україну і Білорусь «кривавими землями», бо тут загинули мільйони мирних людей. Ніхто не міг подумати, що через 69 років на нашу країну насунеться зовнішній ворог. Маємо докласти максимальних зусиль, щоб в Україні був мир, злагода, а держава залишалася єдина і неподільна.

Учасники урочистостей хвилиною мовчання вшанували пам’ять українських військових та спецпризначенців, які загинули під час антитерористичної операції на Сході країни.

Вінниця.

Під час відкриття Алеї Слави героїв-вінничан.

Фото автора.