Працівники міліції Рівненщини викрили злочинну групу, яка впродовж 2003—2004 років обкрадала церкви не лише у Рівненській, а й у Чернігівській, Полтавській, Івано-Франківській, Вінницькій, Сумській та Хмельницькій областях. Правоохоронці припускають, що на її рахунку близько півсотні таких крадіжок. Уже доведено причетність злочинної групи до тридцяти.
Ось що розповів з цього приводу начальник відділу карного розшуку УМВСУ в Рівненській області полковник міліції М. Гаврильчик:
— Організатора злочинної групи 45-річного Михайла Я. — мешканця села Новопетрівка Семенівського району Полтавської області ми затримали, коли він намагався збути ікону Почаївської Божої Матері, викрадену вночі 24 жовтня цього року із церкви в селі Колоденка Рівненського району.
Цієї само ночі Михайло зі своїми спільниками — 28-річним В’ячеславом К. та 26-річним Олександром К. обікрали ще й церкву в селі Бранів Корецького району.
В автомобілі ВАЗ-2105, яким користувалися злочинці, виявили саморобну ножівку по металу, а також мапи Івано-Франківської, Вінницької, Рівненської, Житомирської та Чернігівської областей, на яких позначені населені пункти, де церкви розміщені поблизу трас. Причому, як зізналися злодії, їх цікавили лише церкви, де є старовинні ікони, за які вони могли б виручити чималі суми. Дивує, що знаходились охочі купувати у злочинців крадені ікони, предмети релігійного культу. І покупців не лякало, що законодавство передбачає кримінальну відповідальність за скупку краденого.
Організатор злочинної групи Михайло Я. ще 2000 року за крадіжки з церков був засуджений Пирятинським судом Полтавської області до трьох років позбавлення волі, щоправда, з відстрочкою на два роки виконання вироку. Цю відстрочку він використав, щоб обікрасти ще ряд церков. Рецидивіст хизується тим, що у Сорочинцях Полтавської області викрав з храму (і на цьому добре заробив) старовинну ікону, подаровану Президентом України Леонідом Кучмою, а також такий безцінний витвір мистецтва, як Євангеліє 1861 року, з одного із храмів Рівненщини, підсумував полковник міліції М. Гаврильчик.
Начальник УМВСУ в Рівненській області полковник міліції А. Мельниченко чимало ікон, викрадених у різні часи згаданою злочинною групою, вже передав їх власникам — православним громадам.