Засідання Комітету з питань запобігання і протидії корупції. Три години чекали на міністра АПК Олексія Павленка, котрий мав відповідати на запитання депутатів щодо корупції у спиртовій галузі. Міністр затримувався на Кабміні.

Явище кнопкодавства в парламенті ще не вмерло. Сергій Лещенко (фракція БПП) продемонстрував відеоголосування за Держбюджет-2015 28—29 грудня і заявив, що під час прийняття бюджету щонайменше сім карток проголосували в сесійній залі за відсутності самих депутатів. «Отже, це дає підстави нам говорити, що голосування за Держбюджет-2015 було сфальшовано», — стверджував С. Лещенко.

Юрій Дерев’янко звернув увагу на те, що в опублікованому тексті закону про зміни до Податкового кодексу випала норма про скасування податкових преференцій за законом про трансфертне ціноутворення — уряд обіцяв, що операції з експорту та імпорту через офшорні компанії хімічної, металургійної продукції та зерна будуть оподатковуватися. Відтак бюджет недоотримає майже 10 мільярдів гривень, ці кошти знову осядуть в кишенях олігархів.

Лідер фракції Блоку Петра Порошенка та координатор парламентської коаліції Юрій Луценко додав, що з бюджету випала ще одна норма, про яку домовилися перед голосуванням уряд і коаліція, — про пільгове оподаткування книгодрукування. Комітет звернувся до Голови Верховної Ради України Володимира Гройсмана, Генпрокуратури та СБУ щодо перевірки фактів фальшування під час голосування за закони про Держбюджет-2015 та зміни до Податкового кодексу.

Поправки до закону про Національне антикорупційне бюро. Головна дискусія — як призначати його керівника. Одностайної думки ще немає. 

Дискусійним також залишається питання про звільнення керівника АКБ. Депутати вирішили у п’ятницю ще раз зібрати робочу групу для напрацювання спільної редакції закону.

Зловживання під час отримання статусу учасника АТО. Секретар комітету Дмитро Добродомов (БПП) заявив, що, за його інформацією, на сьогодні понад 200 осіб отримали статус учасників АТО, хоча не брали в ній участі. За іншою інформацією, лише в Кабміні 178 працівників незаконно отримали статус учасників АТО. Серед інших псевдогероїв — прокурори, керівники міліції, будівельної галузі. Водночас від справжніх захисників Вітчизни надходять тривожні сигнали про значні проблеми з отриманням статусу учасника АТО.

Комітет ухвалив рішення звернутися до Мінсоцполітики та інших відомств із проханням надати інформацію про всіх чиновників, які підпадають під дію закону про очищення влади, але отримали статус учасників АТО.

Екс-міністру АПК повернули два мільйони доларів. Інформація про скасування арешту коштів колишнього міністра аграрної політики і продовольства (за часів Януковича) Миколи Присяжнюка, котрий перебуває у розшуку і звинувачується у розкраданні державних коштів у великих розмірах, з’явилася ще влітку. Нині це підтвердила і Генпрокуратура у відповідь на депутатський запит секретаря комітету Дмитра Добродомова та інших депутатів. Ухвалою слідчого судді Печерського районного суду м. Києва В. Підпалого від 25 липня 2014 року арешт, накладений на вилучені кошти — майже два мільйони доларів готівкою, — скасовано, і ці кошти повернуто сестрі Присяжнюка, — йдеться в листі Гепрокуратури.

Комітет звернувся до Генеральної прокуратури України з проханням перевірити законність дій судді Печерського суду, що ухвалив рішення про скасування арешту коштів, вилучених у сім’ї Присяжнюка, а також дій співробітників прокуратури, які не відреагували на це рішення.

Комітет визнав незадовільною кадрову роботу щодо запобіганню проявам корупції в органах Державної фіскальної служби України. І рекомендував організувати проведення службового розслідування стосовно керівництва ДФСУ. Голова ДФСУ Ігор Білоус та його заступники відповіли на запитання депутатів щодо корупції під час розмитнення автомобілів, а також призначення на посади чиновників, які підпадають під Закон «Про очищення влади» (про люстрацію). 

Скандал довкола «Укрспирту». Нарешті останнім питанням на комітеті заслухали те, яке мало бути першим, — міністра аграрної політики Олексія Павленка щодо діяльності «Укрспирту». Міністр заявив, що «Укрспирт» беруть назад під державний контроль. І на сьогодні вже є заборона приватним компаніям отримувати ліцензії на виготовлення спирту до 2022 року. Запитання депутатів — збитки держави від продажу спирту за заниженими цінами за 2014 рік (втрати бюджету — 9,2 мільйона гривень), незаконно занижений ПДВ та несплата інших податків (понад 200 мільйонів). Загалом збитки «Укрспирту» за останні два роки — 2 мільярди гривень.

Комітет вирішив до наступного пленарного засідання парламенту — 3 лютого — зібратися ще не раз.

Факт

12 січня в адміністрації Президента почали приймати заяви на конкурс на посаду директора Національного антикорупційного бюро. Триватиме конкурс до 12 лютого.