Житомирська облдирекція УДППЗ «Укрпошта» провела з начальниками центрів поштового зв’язку та дільниць нараду за підсумками першого етапу передплати періодики на 2005 рік. Спробу аналізувати їх у дусі «кращих результатів досягли такі-то» керівник дирекції Володимир Закусило перервав зауваженням, що насправді скрізь дуже погано. Таблиці з аналізом по районах, роздані учасникам наради, підтверджували це. Найкращий показник — 6 відсотків від завдання (це в грошах), а в одному з районів — навіть 0,4 відсотка. Як кажуть у народі, ще й кінь не валявся...
Цього року перед Житомирськими поштовиками стоїть завдання передплатити 700 тисяч примірників видань на 10 мільйонів 772 тисячі гривень. Для порівняння: на 1 січня нинішнього року було передплачено майже на 555 тисяч. Отже, зростання намічено значне.
А суть справи — в зарплаті. Цієї осені поштовикам нараховують суми, яких вони давно не бачили. Листоноша, що працює на півставки (а з повним робочим днем їх, особливо у селах, і небагато), тепер одержує доплату, котра перевищує основний заробіток. Але що буде з нового року, коли закінчаться виділені на такі доплати гроші?
Заробляти більше тепер допомагають пенсійні новації. У серпні Кабмін скасував дію положень своїх постанов, згідно з якими з 1998 року доставка сум підвищень пенсій проводилася працівниками пошти безкоштовно. Тепер уже і за ту доплату до прожиткового мінімуму, що її одержують літні люди, пошта бере з Пенсійного фонду «комісійні». Щоправда, водночас вартість послуг із доставки пенсій дещо знижено. У цілому фінансове становище поштовиків поліпшилося, але не настільки, щоб і в новому році гарантувати своїм працівникам такі само заробітки, як сьогодні.
— Багато що залежатиме від того, скільки заробимо на передплаті. Попереду ще й чергове підвищення мінімальної зарплати, — наголосив В. Закусило.
Пошта не може вплинути на те, скільки люди відправлять грошових переказів чи посилок. Натомість обсяги передплати — а це й має бути один із найголовніших видів послуг «Укрпошти» — залежать саме від листонош та операторів поштового зв’язку. Житомирщина належить до областей, де з вересня багато людей одержують великі доплати до пенсій. На нараді резонно запитували, чому поштовики на місцях не врахували цього, не нагадали пенсіонерам, що тепер вони можуть не відмовляти собі у задоволенні передплатити улюблене видання, на яке раніше бракувало грошей. Причому зробити це одразу на весь рік, а не на квартал чи півріччя. Адже так і гроші можна заощадити. Бо хтозна (не хочеться бути похмурим пророком), чи слідом за бензином, салом та олією не подорожчають з другого півріччя й газети. А передплата солідних видань одразу на цілий рік гарантуватиме їх доставку за старою ціною. Впала у вічі й різниця у показниках перших тижнів передплати: за кількістю примірників завдання виконується краще, ніж за сумою грошей. Але ставка на дешеві тижневики на шкоду щоденним виданням (а це одна з причин) може призвести до того, що листоношам і справді нічого буде виходити на роботу більш як три рази на тиждень. Де ж тоді пенсійний стаж візьметься?
Якщо не навчимося активніше заробляти гроші, в тому числі й на передплаті, то слідом за райвузлами зв’язку, яких в області вже немає, доведеться ліквідовувати й частину сільських поштових відділень, скорочувати кадри — таке застереження прозвучало на нараді.
Житомир.