Парламентська депутатська фракція і партія «Єдина Україна» ініціюватиме перед Президентом, Верховною Радою та урядом України початок переговорів з керівництвом Польщі, Швеції і Росії про повернення Україні гетьманських клейнодів та особистих речей Богдана Хмельницького. Про це днями повідомив голова партії, народний депутат України Богдан Губський під час відвідин столичного Музею гетьманства.
Лідер «Єдиної України» ознайомився з експозицією та передав музеєві тематичний блок поштових марок, випущених на початку нинішнього року з нагоди виставки історичних реліквій Богдана Хмельницького в Україні, а також добірку науково-історичних книг, виданих за сприяння Фонду інтелектуальної співпраці «Україна — ХХІ століття». Як відомо, саме ця громадська організація, очолювана Богданом Губським, організувала два роки тому міжнародну виставку гетьманських клейнодів та особистих речей Богдана Хмельницького. Тоді в Україну з музеїв Польщі, Росії та Швеції вперше за майже чотири століття вимушеного вигнання прибули на гостину гетьманський прапор, шабля, булава, бойовий нагай, кухоль та водосвятна чаша. Упродовж півроку реліквії мандрували Україною: Київ, Чигирин, Львів, Дніпропетровськ. За цей час їх побачило понад півмільйона відвідувачів.
Речі, яких торкалася рука Богдана Хмельницького, — святі для кожного українця, наголосив Богдан Губський. А гетьманський прапор, булава, шабля — сакральні символи нашої державності, які, безперечно, мають повернутися в Україну назавжди. За його словами, попередні переговори у Швеції, Польщі та Росії, які велися ще в процесі підготовки виставки, дають серйозні підстави сподіватися на те, що задумане обов’язково здійсниться.