По будівельну техніку тепер не треба їздити за тридев’ять земель
Історія Кураховського машинобудівного заводу (КМЗ) почалася після війни — зруйноване народне господарство потребувало будівництва нових фабрик, заводів, електростанцій. Кураховський експериментальний завод спеціальних будівельних конструкцій, або Кураховський механічний завод (так тоді називалося підприємство), був покликаний забезпечити відновлювані об’єкти Донбасу і півдня України, а також ті, що заново споруджуються, металоконструкціями, чавунним і сталевим литвом, запчастинами до будівельних механізмів, інструментом, устаткуванням, малою механізацією. Десятки років завод орієнтувався на теплову й атомну енергетику, тому припинення будівництва нових станцій боляче вдарило по підприємству. Порожніли цехи, звільнялися люди, рвалися старі зв’язки.
Датою другого народження Кураховського машинобудівного по праву можна вважати 2003 рік. «Оживити» завмерле виробництво вдалося завдяки інвесторам — Кураховському управлінню торгівлі і футбольно-спортивному клубу «Промінь» міста Курахове. Зверніть увагу, що кошти вкладають саме місцеві підприємці, які побачили реальну перспективу відродження заводу.
Один з основних видів продукції, що випускається тут, — автобетонозмішувачі на базі шасі автомобілів КрАЗ, КамАЗ, МАЗ марки СБ-92В-2 обсягом 5 м3 і марки СБ-195 обсягом 6 м3, де використовуються металопрокат і комплектуючі, вироблені в Україні, Білорусі та Росії.
— Разом з холдинговою компанією «АвтоКрАЗ» Кременчука ми завершуємо розробку програми виробництва автобетонозмішувачів з обсягом змішувального барабана 7 кубічних метрів, — розповідає комерційний директор КМЗ В’ячеслав Василина. — У 2005 році плануємо розробити модифікацію обсягом вісім кубічних метрів. Потреба в такій техніці в Україні зростає рік у рік, адже обсяги будівництва ростуть. Причому не тільки житлового, а й промислового. Серед наших партнерів — ТОВ «Востокэнерго», ТОВ «Техремпоставка», ТОВ ПЕС «Міськенерго», завдяки яким розвиваються нові напрями, підтримується стабільність у замовленнях.
У найближчих планах заводу — вихід на зовнішній ринок, де підприємство постарається скласти гідну конкуренцію закордонним виробникам аналогічної техніки. Кураховські автобетонозмішувачі вигідно відрізняються доступною ціною, що немаловажно для вітчизняних будівельних фірм. Але поки що споживачі в Україні мало знають про таку можливість заощадити на покупці техніки. До речі, продукція КМЗ необхідна і в інших галузях: в енергетиці, вугільній промисловості, сільському господарстві, на залізниці.
Сьогодні на заводі завантажено основні цехи з виробництва автобетонозмішувальних установок і металоконструкцій для електростанцій і будівельних підприємств. На підприємстві кажуть про дефіцит кадрів: потрібні конструктори, технологи, програмісти, кваліфіковані робітники, які вміють працювати на напівавтоматичних та автоматичних зварних апаратах, на верстатах з числовим програмним управлінням і апаратурі плазмового різання. Нині на заводі створено 200 робочих місць і планується в 2005—2007 роках збільшити їх до 500. Таке підприємство, що гарантує людям роботу і зарплату, дуже важливе для міста.
— У нас є вільні виробничі площі і устаткування, тому ми готові до співробітництва і з іншими партнерами, — каже В. Василина. — Наше підприємство перебуває в зоні зі спеціальним режимом інвестиційної діяльності (Промислова зона, 69, м. Курахове). Є залізничні й автомобільні під’їзні колії, система електро- та водопостачання.
Донецька область.