Щороку виробники солодких кристалів (не тільки на Вінниччині) у два перші місяці роботи стикаються з тією само проблемою: в цей час на ринку з’являється найбільше цукру. Заводи змушені масово збувати «свіженьку» продукцію. Бо саме настають терміни повернення кредитів банкам, чекають на розрахунки власники товарно-матеріальних цінностей, що їх заводчани брали для налагодження технологічного процесу. Тому перший цукор зазвичай масово «викидають» у продаж. А що більше товару — то нижча ціна.

Торік, за словами генерального директора вінницької обласної асоціації «Поділляцукор» Миколи Власюка, у вересні-жовтні замість задекларованої державою ціни 2,45 гривні за кілограм змушені були продавати по 1,9 грн. На кожній із реалізованих 70 тисяч тонн цукру, уточнив співрозмовник, втрати становили 400 гривень. А загалом — 28 мільйонів гривень. І це тільки прямі збитки.

Як запобігти штучному «обвалу» ціни на початку виробничого сезону? Про це говорили на своїх зборах власники і директори вінницьких цукрозаводів. Дійшли спільної думки: рекомендувати уряду саме в цей час закуповувати у Держрезерв приблизно 30—40 відсотків очікуваного виробництва цукру. Загалом по державі це десь 540 тисяч тонн солодкої продукції. Майже 70 тисяч тонн у цій кількості становить вінницький цукор.

Такий крок, наголошує співрозмовник, не лише стабілізує ринок. Він дасть можливість заводам вчасно розрахуватися з селянами за придбану сировину. Сільгосппідприємствам кошти вкрай потрібні нині, у пік осінньо-польових робіт...

Свої пропозиції вінницькі цукровари надіслали на розгляд уряду і сподіваються, що до них дослухаються. Адже не можна постійно, як то кажуть, пересолоджувати чай, бо стане зле.

Уже тепер фахівці з’ясовують причини, чому корені не такі солодкі, як торік. Агрономи схильні вважати, що причиною є порушення технології внесення аміачних речовин. Їх цього року, кажуть, вносили сухими. Тому вони гірше засвоїлися рослинами (традиційно аміак вносять рідким). Крім того, не скидають з рахунку негативного впливу природних умов. Цукровари з першим аргументом не погоджуються. Натомість наводять приклад зниження дегестії у сусідів. Цей показник, пояснили в асоціації «Поділляцукор», нижчий за минулорічний і в Молдові, Білорусі, Польщі. На їх думку, все-таки далися взнаки природні умови — часті дощі спричинили активний ріст коренів, а мала кількість сонячних днів не забезпечила необхідними речовинами для формування належного вмісту цукру.

Виникли питання й до науковців Інституту цукрових буряків ААНУ. Корені, вирощені з насіння двох вітчизняних гібридів — «Слов’янський» і «Уладівський» дали різні результати: у першому випадку цукристість становила 13%, у другому — 15,8%. Така велика різниця викликає у фахівців не лише подив. Детальний аналіз з відповідними прикладами і розрахунками спеціалісти мають намір надіслати до згаданого інституту.

Вінницька область.