За останні десять років в Європі стало до ладу шість енергоблоків, один з яких — український. На черзі — фізичний пуск блока-мільйонника на Рівненській АЕС, який знаменує завершальну стадію складного технічного і водночас знакового процесу для вітчизняної енергетики. Щороку РАЕС забезпечує країні 11—12 млрд. кВт/год електроенергії. Це становить 16 відсотків від загального виробництва на атомній станції. Україна доводить світовій спільноті, що не втратила реноме творця високотехнологічної продукції світового рівня, яка відповідає усім вимогам МАГАТЕ. 

І ще. Пуск четвертого енергоблока, за словами генерального директора відокремленого підрозділу «Рівненська атомна електрична станція» НАЕК «Енергоатом» Миколи Фрідмана, збільшить виробництво електроенергії на 24 млн. кВт/год на добу, підвищить економічні показники області, дасть змогу поліпшити матеріальний стан людей. За умов повної спрацьованості основного обладнання теплоенергостанцій і дефіциту органічного палива будь-яка перемога ядерної енергетики набуває непересічного значення.

До пуску четвертого «мільйонника» залишилися лічені дні. А поки що енергетики вносять останні «штрихи», щоб наблизити цю радісну подію. Наукове керівництво здійснює представник української ядерної галузі — заступник генерального директора з безпеки РАЕС Микола Панащенко (на знімку на передньому плані). Він — визнаний в Європі фахівець з питань гарантування надійності роботи атомних установок, брав участь у пусках трьох енергоблоків, як експерт —у місіях МАГАТЕ на зарубіжних АЕС.

Чимало фахівців, які обслуговуватимуть четвертий «мільйонник», вже отримали квартири поліпшеного планування в новому дев’ятиповерховому будинку. Їх сусідами стали сім’ї ветеранів РАЕС, багатодітні родини (на знімку). Жителі Кузнецовська очікують на нові робочі місця.

Тим часом будівельники завершують благоустрій території навколо Свято-Преображенського собору, зведеного за матеріальної підтримки Рівненської АЕС.

Рівненська область.