Нещодавно в Чернівцях на вулиці Ентузіастів у кількох будинках та магазинах несподівано напруга в мережі підскочила зі звичайних 220 до 360 вольтів. Майже в усіх квартирах (близько 2000) вийшли з ладу увімкнені до мережі електроприлади: холодильники, телевізори, комп’ютери, магнітофони, телефони тощо.
Завдано шкоди на десятки тисяч гривень. Причина стихійного лиха у виконанні чернівецьких електриків, за словами осіб від обленерго, — несподіване підвищення напруги на підстанції «Арсенал», що біля заводу «Кварц». Поки що електрики не в змозі пояснити, як замість «нуля» з’явилася додаткова «фаза». Скаржаться на старе обладнання. Спеціально створена комісія з’ясовує причини аварії і поквартирно переписує згорілі прилади, кажуть, начебто повернуть гроші. Щоправда, лише після того, як фахівці підтвердять, що згоріли прилади через підвищення напруги. Мешканці потерпілих будинків не надто вірять у ці обіцянки, бо важко пригадати прецедент, коли електропостачальні організації визнали б свою провину і повернули кошти.
Адже й досі між приватними споживачами та обленерго нема жодних угод, які визначали б міру відповідальності сторін. Електрики добре знають, що споживач мусить їм платити. А ось коли платити повинні вони, їх не зможе примусити навіть суд. Поки що потерпілі написали відповідні заяви у мерію, міськРЕМ, інші установи. У разі, якщо їм гроші не повернуть, звертатимуться до суду.
Невдовзі без світла були мешканці вулиць Комарова, Головної, Південно-Кільцевої, бульвару Героїв Сталінграда, Івасюка та інших, прилеглих до місця аварії. Без струму на дві години залишився пологовий будинок № 2.