Сьогодні група осіб, незадоволених діями міської влади Олександрії, прибуває до Києва. Йшли вони до нього тиждень. Протестуючі мають намір зустрітися з народними депутатами України і поставити намети перед Кабінетом Міністрів. Вимоги учасників походу, а серед них — педагоги, вихователі і чоловіки вчителів — відмінити рішення Олександрійської міської ради про ліквідацію загальноосвітньої школи №5 та реорганізацію дошкільного закладу «Барвінок», а також відновити статус Олександрійської жіночої гімназії, яка перебуває на межі закриття з жовтня минулого року. До речі, одинадцять викладачів цієї гімназії на знак солідарності із колегами з школи № 5 також оголосили голодовку.
Про це повідомив редакцію лідер вільних профспілок області Володимир Фундовний. Він розповів, що в неділю із учасниками пішого походу зустрілася начальник Кіровоградського обласного управління освіти і науки Валентина Приліпко. Вона показала звернення, підписане 17 директорами шкіл Олександрії, які стверджують, що не підтримують протестуючих, і запропонувала повернутися до Кіровограда, щоб сісти за стіл переговорів. А тим часом, як повідомила нашому кореспондентові учасник голодування, колишній заступник директора із навчально-виховної роботи ЗОШ № 5 Надія Лелека, акція протесту триває. За її словами, у п’ятницю із педагогами зустрівся міський голова Олександрії Степан Цапюк, але нічого конструктивного не запропонував. Міське радіо, розповіла вчителька, передало інформацію про те, що школу ліквідовано, а всіх учителів, окрім трьох незгодних, працевлаштовано. Надія Лелека вважає, що така інформація — передчасна, бо вчителі подали скаргу до суду.
Наш кореспондент поспілкувався із учасницею голодування олександрійської міської жіночої гімназії Людмилою Васіч. Вона зазначила, що до учасників протесту в неділю завітав голова Кіровоградської облдержадміністрації Василь Компанієць і запропонував створити спільну комісію, до якої також увійдуть представники протестуючих, щоб спільно визначити шляхи виходу із кризової ситуації.
Депутати Олександрійської міськради і міський голова Степан Цапюк вважають протест вчителів провокацією, спрямованою на те, щоб скомпрометувати міську владу. «...Ми турбуємося про підвищення статусу педагога і на рівні держави, і в Олександрії, тому будь-які розмови про те, що в нашому місті система освіти занепадає, а тим паче, руйнується, я вважаю провокаційними...» — йдеться, зокрема, у листі Степана Цапюка до редакції газети.
***
Про це йдеться і в зверненні, яке надійшло до редакції від голови міськкому профспілки працівників освіти і науки Катерини Пензіної. Вона, зокрема, зазначає:
— Освітяни Олександрії глибоко стурбовані ситуацією, що склалася в ЗОШ № 5.
Ми вважаємо, що своїми діями наші колеги принижують гідність учителя, вносять розлад в ряди освітян. Дії учасників акції протесту не відповідають вимогам Закону України «Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)».
Педагогічні працівники підтримують доцільне і обгрунтоване рішення Олександрійської міської ради щодо закриття ЗОШ №5.
Вимоги її вчителів, які намагаються досягти своєї мети крайніми методами, не мають підтримки в колі освітян міста.
Всі учні ЗОШ № 5 приступили до занять в інших навчальних закладах міста, де для них створено всі необхідні умови для навчання.