На Вінниччині запровадили схему погашення значних сум заборгованої платні. Але при цьому зіткнулися з новою проблемою — гроші нема кому отримувати, бо робітники розбіглися з непрацюючих підприємств і ніхто не знає, де їх тепер шукати.
Закон про банкрутство підприємств передбачає повернення боргів із зарплати... санатором. Останній може скористатися банківським кредитом і спрямувати отримані кошти на виплату трудівникам підприємства заборгованої платні. Схема, на перший погляд, вигідна насамперед для підприємства-боржника, точніше, його трудівників. Щоправда, її не часто застосовують, бо нікому не хочеться зайвого клопоту.
Незважаючи на це, на Вінниччині вирішили запровадити її на двох найбільших підприємствах-боржниках —Вінницькому ВО «Хімпром» (борг із зарплати 3,6 мільйона гривень) і Ладижинському підприємстві мікробіологічної промисловості «Ензим» (Тростянецький район), де робітникам заборгували понад три мільйони гривень.
Ініціатором запровадження такої схеми стала облдержадміністрація. Заступник її голови, кандидат економічних наук Валерій Коровій каже, що організаційно-переговорні заходи тривали майже два роки. Довелося долати безліч перепон. Хоча б такий приклад. Банк може видати кредит під заставу майна, що є на підприємстві. А воно під арештом Державної виконавчої служби управління юстиції. Зняти арешт, з’ясовується, не так просто. Здавалося б, чому? Адже, якщо виплатити зарплату, не стане заборгованості і відпаде потреба в будь-яких примусових заходах впливу на боржника...
Так само нелогічним видається одне із рішень Апеляційного господарського суду, який раптом визнає незаконним факт продовження на підприємстві санаційної процедури. І робиться це тоді, коли на цьому самому підприємстві вже виплачується заборгована платня.
Втім, вдалося отримати позитивний результат: на початок вересня на розподільчих рахунках керівників санації підприємств акумульовано значні суми. Завдяки їм удасться повернути людям приблизно 90% зароблених грошей. Щоправда, й тут постала проблема: як перевести отримані кошти в готівку. Адже хтось повинен сплатити за це відповідний відсоток суми. Так само вимагає своїх відсотків відрахувань Пенсійний фонд...
Тим часом безпосередньо на підприємствах виникла своя проблема: робітники покинули робочі місця і де їх шукати, ніхто не знає: одні виїхали на заробітки, інші пішли на базари... Скажімо, на ВО «Хімпром» на період відкриття процедури санації налічувалося 1,5 тисячі працюючих. Нині на підприємстві лише 135 осіб обслуговуючого персоналу. Кому ж гроші видавати? Схоже, за справу мають взятися профспілки.
Гарну новину повідомив співрозмовник для робітників Вінницького підшипникового заводу. За словами В. Коровія, згідно з домовленістю з власником підприємства до 1 жовтня ц. р. робітникам сповна повернуть заборговані заробітки на суму 1,9 мільйона гривень.
Для порівняння. За липень ц. р. в області повернуто трудівникам заборговану зарплату на загальну суму три мільйони гривень. У серпні — майже вісім мільйонів. Залишається виплатити ще 24 мільйони гривень.
Вінницька область.