На початку вересня у багатьох мешканців Запоріжжя загострилися алергійні реакції, причиною яких був пилок амброзії та інших бур’янів, що ростуть не тільки на пустирях, а й у центрі міста. На жаль, їх знищенням до періоду вегетації ніхто серйозно не займається. Косовиця в період цвітіння проблеми не розв’язує. І повітря в місті буквально просякнуте агресивним пилком.

Його вплив на людей багаторазово підсилюється техногенними чинниками. Головний алерголог Запорізької області Світлана Недельська впевнена, що несприятливі умови довкілля сприяють спадковій схильності до алергії.

У запорізькому повітрі постійно реєструють бензопірен, солі важких металів, вуглекислий газ. А наявність в атмосфері солей важких металів вчетверо — вдесятеро підсилює дію пилка амброзії.

Члени запорізьких обласної і міської комісій з техногенної й екологічної безпеки зійшлися в думці, що причиною зниження імунітету мешканців міста стали постійні шкідливі викиди в атмосферу в гранично допустимих нормах, а пилок амброзії виявив свою агресивність на тлі загального погіршення здоров’я населення. Тільки з 1 по 6 вересня по медичну допомогу звернулися 855 осіб, з них було госпіталізовано 103 чоловік, у тому числі 23 дитини. За словами начальника запорізького міського управління охорони здоров’я Надії Севальньової, майже усі вони страждають на алергічні захворювання.

Коментуючи цю ситуацію, міський голова Запоріжжя Євгеній Карташов зазначив, що життєво важливо для міста визначити й узаконити так званий «екологічний коефіцієнт». Запоріжжя виробляє промислової продукції на душу населення більше ніж Донецьк, Дніпропетровськ, Харків, Луганськ і інші міста України. До того ж місто має найвище техногенне навантаження на людину і навколишнє середовище. За викидами шкідливих речовин в атмосферу (136 тис. тонн на рік) воно — на п’ятому місці, випереджаючи Дніпропетровськ, Макіївку, Дніпродзержинськ.

А заробляє Запоріжжя коштів набагато більше, ніж йому дозволяють витратити. Втім, ніхто не враховує особливостей економічного й екологічного стану міста. Це призводить до того, що, наприклад, торік з дохідної частини міського бюджету вилучили до державного бюджету 155 млн. грн., цього року очікують вилучення 141 млн. грн.

Для зміни ситуації міськрада планує звернутися до Верховної Ради і Кабінету Міністрів України з пропозицією про необхідність враховувати «екологічний коефіцієнт» під час формування бюджету на 2005 рік.

Запоріжжя.

P. S. Проблема амброзії актуальна не тільки для Запоріжжя. Одеські медики відзначають спалах алергії на квітковий пилок у місті. «За останні два тижні кількість потерпілих збільшилася удвічі. Якщо раніше діагноз «алергія на квітковий пилок» ставили за день шести—семи пацієнтам, то тепер — 20. До того ж у захворілих за даний період, крім традиційної сверблячки в носі й очах, почервоніння слизової, додалися напади ядухи. Різке зростання кількості хворих і проблеми з диханням викликають серйозне занепокоєння», — зазначила головний алерголог Одеси Анастасія Косенкова. Станом на 6 вересня по медичну допомогу у зв’язку з алергічними реакціями на квітковий пилок звернулося більш як 300 мешканців Одеси, повідомляють «Українські новини».