Цими днями деякі ЗМІ, як на мене, з неприхованою радістю поширили повідомлення про зупинки введеного 8 серпня ц. р. в дію другого енергоблока Хмельницької АЕС. Без посилання на конкретну посадову особу того чи іншого державного органу, що несе відповідальність за ядерну безпеку енергоблоків атомних станцій, детально описувалося, який механізм о котрій годині і хвилині зупинився, коли і як спрацювали ті чи інші системи.
Насторожує акцентування, що блок зупинявся вже тричі. Підстави для хвилювання є, адже його щойно досить помпезно під’єднали до електромережі. І хотілося б, щоб все в ньому працювало бездоганно. Неспокій посилили ще й нещодавні звістки про аварії на АЕС в Японії. Та й Чорнобиль у кожного з нас міцно сидить у пам’яті...
Однак є у цих повідомленнях важливе й заспокійливе: в усіх випадках чітко спрацювала автоматика аварійного захисту, і в дію було введено кілька систем безпеки блока.
А що ж відбулося насправді на ХАЕС? На це моє запитання заступник голови Держкомітету ядерного регулювання України —головний державний інспектор з ядерної безпеки Анатолій Дем’яненко пояснив:
— Перші дві зупинки реактора 8 серпня справді були через певні неполадки в його обладнанні. Остання, 11 серпня, пов’язана з проведенням комплексного випробування блока на рівні 25-40 відсотків потужності, що передбачено програмою введення блока в експлуатацію. 13 серпня має бути відновлена робота блока. До речі, після пуску в 1995 році 6-го енергоблока Запорізької АЕС на початковому етапі випробувань було 5-6 таких зупинок. Це зазвичай трапляється у випробувальний період складних установок.
Між іншим, сьогодні Держатомрегулювання проводить брифінг з приводу зупинок реактора і ажіотажу у ЗМІ.