На Дніпропетровщині змінився начальник Головного управління у справах захисту прав споживачів. Причин не пояснюють, але й не приховують того, що з органами місцевого самоврядування цій службі не вдавалося порозумітися. Прийнято Регіональну програму із захисту прав населення на високоякісні продукти і продукцію та якісні послуги, є ці моменти і в Програмі соціально-економічного розвою регіону. А ось фінансування такої діяльності обласний бюджет та бюджети міст, районів, сільських та селищних територіальних громад не передбачали і не передбачають.
Суто правовий захист споживачів майже нічого не вартий, коли немає матеріально-технічних можливостей контролювати якість товарів і послуг. У кожному населеному пункті потрібні кваліфіковані експерти і досконалі прилади. Їх якраз і не вистачає через брак коштів.
Наскільки актуальна ця проблема, підтвердила і конференція з питань захисту прав споживачів, яку провели в області за ініціативи громадської організації «Союз споживачів». Ось що повідомив її учасникам генеральний директор «Дніпростандартметрології» Валерій Маматов. Його спеціалісти цього року вибірково перевірили сім підприємств, що виготовляють хліб та хлібопродукти. Відхилення від норм — на шести. До того ж у двох випадках довелося забороняти реалізацію продукції. Серед чотирьох інспектованих підприємств, що виготовляють ковбаси та м’ясоковбасні вироби, порушення зафіксовані на всіх чотирьох. З продажу вилучено продукцію 20 найменувань. Приміром, перевірка п’яти зразків ковбас виробництва окремого підрозділу «Модуль-2000» Дніпродзержинського виробничого комбінату показала, що всі вони не відповідають споживацьким вимогам. А чотири з п’яти молокопереробних підприємств не дотримувалися технологій та стандартів. Три фірми довелося навіть на певний час зупиняти.