«Золотій лихоманці» навколо вінницького заводу «Кристал» покладено край
Затверджена Кабміном схема оптимізації розвитку діамантових підприємств та залучення в галузь іноземних інвестицій стала рятувальним кругом для вінницького заводу «Кристал». 13 липня ц. р. «ГУ» розповідав про ситуацію, що склалася навколо цього підприємства. Нагадаємо: його мав намір прибрати до рук один з іноземних інвесторів. Про те, як збирався господарювати новий власник, свідчить один із пунктів його бізнес-плану. Ним передбачалися річні збитки від роботи підприємства в сумі... 740 тисяч доларів (!?). Це при тому, що «Кристал» ніколи не був збитковим.
Тим часом колектив мав свій план: було прийнято рішення про створення СП із давнім партнером — смоленським заводом «Кристал». Росіяни прийняли всі умови, запропоновані вінничанами: 60% акцій залишалися в Україні, гарантувалося постійне забезпечення сировиною, збереження робочих місць і навіть збільшення вдвічі зарплатні.
Наміри заводчан підтримав уряд. Протягом року тривала підготовка документів. Але на завершальній стадії у процес утрутилася «діамантова рука». Іноземець діяв так активно, що, здавалося, на створенні СП можна було поставити хрест. У червні нинішнього року урядовий комітет навіть прийняв рішення про підготовку постанови Кабміну щодо приватизації підприємства. Його директор Юрій Мазур вбачав у цьому намагання довести завод до банкрутства з подальшим продажем іноземній компанії.
Тоді «кристалівці» вдарили на сполох. Організували страйковий комітет. Робітники висловлювали готовність вдатися до найрішучіших заходів протесту. На захист колективу стала влада. Після звернення її представників до Президента держави та Прем’єр-міністра, як уже згадувалося на початку публікації, питання вдалося вирішити на користь заводчан. У запропонованій схемі ФДМУ доручено утворити господарське товариство на базі майнового комплексу вінницького «Кристала» спільно із згаданим російським підприємством, тобто довести до завершення розпочату роботу із створення СП. Про це Вінницьку облдержадміністрацію повідомив листом Перший віце-прем’єр-міністр України Микола Азаров.