Ентузіасти клубу історичної реконструкції «Алабор» відтворили діючу модель требюшету — стародавньої машини, якою наші предки, беручи в облогу ворожі фортеці, метали каміння, ядра і навіть вогняні кулі. Подейкують, що середньовічний пристрій сконструював Леонардо да Вінчі, але це достеменно невідомо. Проте випробування показали, що первісна гармата сучасного зразка закидає «снаряди» на віддаль понад 120 метрів.
«Алаборці» пишаються відновленими винаходами минулого, тож повезли свій требюшет демонструвати на міжнародному фестивалі історичного фехтування, що розпочався у Криму.
Переможець з відродження економіки
Ним за підсумками першого півріччя стало ВАТ «Дніпроважмаш» — колишній знаменитий на весь Радянський Союз завод металургійного обладнання. Щомісяця це підприємство виробляє продукції більш як на 10 мільйонів гривень. За три останні роки тут освоєно аж 60 видів виробів, 70 відсотків яких постачають на внутрішній ринок. А технологічне устаткування для гірничо-металургійного виробництва, газонафтової промисловості та енергетики купують навіть такі держави, як США, Франція, Німеччина, Іспанія тощо.
З комп’ютером усе зрозуміло
У Дніпропетровську нещодавно відкрився реабілітаційний центр для молоді з вадами слуху. Він покликаний допомогти здобути спеціальність. Приміщення безкорисливо надало приватне підприємство «Агротехінвест». Там можна освоїти комп’ютер і навчитися користуватися мережею Інтернет. Курс розрахований на два місяці.
Центр створено зусиллями міської громадської організації матерів дітей-інвалідів «Довіра» і за підтримки агентства США з міжнародного розвитку ІСАР «Єднання».
«Нехай козириться!»
Дві колоди мальовничих гральних карт на прекрасному цупкому папері і чималим накладом видрукував у місцевому видавництві «Арт-Прес» історик, художник і геральдист, а водночас і викладач Дніпропетровського національного університету залізничного транспорту Григорій Іващенко. Ви іронічно зауважите, що це не вельми яка подія? Та це не так. Насправді гральні карти у багатьох народів та країнах світу становлять неабияку історично-пізнавальну та художньо-мистецьку цінність.
А Григорій Іващенко написав ще й унікальну наукову розвідку саме про наші українські карти. Вона також нещодавно вийшла друком під оптимістичним заголовком «Нехай козириться!». Одна колода створених і виданих ученим та художником гральних карт називається «Писанка», інша — «Козацькі». У першій вималювано образи великої родини — дідів, батьків, матерів і їх дітей. Друга — це і гетьмани, і козаки-захисники, і лукаві шинкарки.