Запорізький АКБ «Індустріалбанк» розпочав проведення операцій з дорогоцінними металами.
...У класичній для теорії класової боротьби роботі «Держава і революція» головний ідеолог побудови комунізму в окремо взятій країні Володимир Ульянов (Ленін), пам’ятається, обіцяв людству скрасити його існування громадськими туалетами, збудованими зі шляхетного, як марної субстанції, металу.
На практиці, як це частенько буває з будь-якими партіями, що захопили абсолютну владу, слова більшовиків і в цьому випадку розійшлися з ділом. Їхній вождь і вчитель спростував сам себе, запустивши в 20-ті роки минулого століття в оборот золоті радянські червінці. Тобто банкноти, забезпечені «жовтим дияволом». Що й відстрочило провал утопічного соціального експерименту на 70 з гаком років.
Утім, Володимир Ульянов виявився правий у тому розумінні, що функцію світових грошей золото таки втратило. Але не у зв’язку з його непотрібністю, а зовсім навпаки: з другої половини ХХ століття цей метал стає основним технологічним матеріалом постіндустріального виробництва. При цьому аuruм, що займає 79 клітинку в таблиці Менделєєва, не втратив функцій збереження і нагромадження багатства і держави, і окремої людини. Ось чому фінансисти в усьому світі поряд зі сріблом і платиною із задоволенням працюють з цим металом, і одним із найнадійніших і зручних банківських інструментів.
Щоправда, цей інструмент не дається в руки слабосильним. Перш ніж запропонувати своїм клієнтам золотовмісні послуги, необхідно накачати відповідні фінансові «м’язи». І те, що «Індустріалбанк» отримав відповідний дозвіл від НБУ, говорить багато про що. Насамперед — про його надійність.
Сьогодні «Індустріалбанк» пропонує клієнтам золоті злитки вагою 1, 5, 10, 20, 50, 100 і 200 грамів найвищої — 999,9 — проби. Їх можна придбати, відкрити в золоті депозит, використовувати як гарантію при одержанні кредиту і навіть вивезти за кордон. Щоправда, не більш як 100 грамів на одну особу. Така установка НБУ.
До речі, запорізький «Індустріалбанк» за розмірами активів і власного капіталу входить до тридцятки, а за прибутковістю — до десятки найприбутковіших банків України. Як для провінціала, погодьтеся, це зовсім не погано. Ось і в столиці він відкрив своє представництво.
Послугами банку користуються більш як 1200 підприємств і понад 55 тисяч вкладників. Навесні він виграв тендер і став лід-менеджером випуску і розміщення муніципальних облігацій Запоріжжя, а за рейтингом ДПАУ входить до 100 найсумлінніших платників податків країни.
Запоріжжя.