Микола МАЛИНОВСЬКИЙ, заступник начальника СБУ у Вінницькій області:
— Ми зіткнулися з фактом підміни найменування товару, що підтверджено експертизою. А це — контрабанда. Саме за фактом контрабанди порушено кримінальну справу. Під час розслідування з’ясувалося, що власники цукру застосували, образно кажучи, хитру схему: під виглядом бурякового цукру переробляли цукор тростинний, що є очевидним порушенням нашого законодавства.
За перероблених на заводі більш як 20 тисяч тонн цукру від його власника з Росії підприємство досі не отримало жодної копійки. З робітниками також не розрахувалися за виконану роботу. На мою думку, відбувається відверта спекуляція їхніми інтересами.
В’ячеслав МАКОВИЙ, заступник начальника Могилів-Подільської митниці:
— Стаття 75 Митного кодексу України передбачає експертне дослідження товару, що було зроблено митницею. Результати засвідчили наявність змішаного бурякового цукру з тростинним. Коли про це стало відомо, СБУ вилучило документи, а цистерни із сиропом затримали як речовий доказ. До речі, для оформлення було заявлено лише половину товару. На решту досі документи не подавали.
Леонід КОЗОДОЙ, виконавчий директор асоціації «Поділляцукор»:
— Постановою Камбіну від 14 квітня цього року тимчасово було заборонено ввезення в Україну цукру-сирцю для переробки на давальницьких умовах. Тому власники цукру мали працювати у рамках нових умов: оформити авальований вексель замість простого, який діяв раніше. Що передбачає такий документ? У разі, якщо перероблений цукор не покине межі України, банк змушений буде сплатити відповідні кошти. Нічого цього зроблено не було. Дії власника розцінюю як психологічний тиск з метою вийти сухими з води.
Записав Віктор СКРИПНИК.
Вінницька область.