8 липня Запорізькому міськводоканалу виповнилося 110 років. Точну дату появи водопроводу в Запоріжжі встановити було складно — архіви знищили під час фашистської окупації. В обласній бібліотеці, у газеті «Екатеринославские ведомости» збереглася замітка про те, що в місті Олександрівську з’явилася питна вода. Будівництво водопроводу почалося 1893 року. Але після закінчення запустити його не вдалося —перешкодила епідемія холери, пік якої припадав на Олександрівський повіт.
Водопровід запустили тільки на початку липня 1894 року. Довжина становила 3 км — від річки Московка до площі Соборної. Продавали воду відрами по чверть копійки, заможним городянам її розвозили бочками. Бурхливий розвиток запорізького водоканалу почався на початку XX століття.
Сьогодні водопровідне господарство може забезпечити питною водою півтора-два міста, таких як Запоріжжя. Воду Запорізького міськводоканалу подають ще в три райони області. За програмою інвестицій Європейського банку реконструкції і розвитку нині здійснюють заміну металевих труб на пластикові, що значно поліпшить якість води і довговічність трубопроводу.
Запоріжжя.