Тепер людям зі слабкими нервами краще до аптеки не ходити. Ціни на ліки шокують. За останні місяці вони стрибнули на 60 відсотків. Такий ривок пояснюють обвалом курсу гривні та введенням ПДВ на медпрепарати.

Кабмін повинен вжити термінових заходів для стабілізації ситуації на ринку ліків. Таке доручення уряду дав Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк.
Він звернувся до всіх, хто реалізує медичні вироби та лікарські засоби, із закликом уникнути ситуації «кому війна, а кому мати рідна». «Якщо курс зріс на 20 відсотків, то це означає 20, а не на 120 відсотків», — зазначив прем’єр.
«Торік із 2,2 мільярда гривень лише п’ять компаній отримали майже 80 відсотків від цієї суми. Тому вимагаю, щоб цього року було проведено прозорі тендери. Конкуренція, мета якої полягає тільки в одному — найнижча ціна на медичні препарати», — сказав глава уряду на засіданні КМУ в середу.
Нині Антимонопольний комітет готує масштабну перевірку всіх аптечних мереж. Основний потік скарг від населення у зв’язку з підвищенням цін на лікарські препарати було зафіксовано в березні.
Експерти визнають: справді, є деякі позиції, за якими стрибок цін неадекватний — на 50—70 відсотків. Мабуть, ці препарати й шукатиме АКУ. Утім, спостерігачі стверджують, що зазвичай зростання курсу валют у повному обсязі відображається на цінниках аптек через чотири місяці. І навіть якщо «зелений» зафіксується на рівні 11 гривень, лікарський асортименти зросте в ціні на 40 відсотків. Дешевше навряд чи буде. Аптека живе за законами ринкової економіки.
Водночас імпортери заперечують звинувачення у спекуляції й нарікають на державу, котра наплутала з уведенням ПДВ. Мовляв, через правову колізію замість заявлених 7 від них вимагають платити всі 20 відсотків.
В уряді обіцяють все-таки виправити помилку й уже заговорили про рембурсацію цін на медпрепарати, як це було в експерименті з ліками від гіпертонії. Однак для розробки такого механізму потрібні час і... гроші.
Ну а поки що пігулки залишаються на вагу золота. Їх цілком можна зберігати в банку — дешевше навряд чи буде. Тільки стежте за строком придатності...
Українці щорічно витрачають близько 50 мільярдів гривень на закупівлю ліків. Обсяг вітчизняного ринку медпрепаратів становить 4,3 мільярда доларів.